“Ik ben nú al meer bezig met techniek en ontwikkeling. Die vrijheid is geweldig; dat kan ik zo nog jaren volhouden.”
Lees verder.

Bedrijfsovername advies.

Wanneer u een bedrijf wilt kopen of verkopen wilt u dat de bedrijfsovername goed is geregeld, ook in het geval van een management buy in (MBI) of een management buy out (MBO). Vaak gaan ondernemers hier zelf mee aan de slag, wat natuurlijk logisch is. Echter, een bedrijf overnemen vraagt om een goede voorbereiding, hier komt heel wat bij kijken. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor bedrijfsovername advies. Wij leggen uit wat allemaal komt kijken bij de overname van een bedrijf, zoals een de waarde van een bedrijf bepalen, en waarom een bedrijfsovername adviseur met de juiste kennis hierin van waarde is.

Hoe ziet een bedrijfsovernametraject eruit?

Het traject bij een bedrijfsovername bestaat uit meerdere fases en factoren. De fases kunnen we verdelen in een onderhandelingsfase, een verkoopfase en een fase na het sluiten van een deal. Gedurende deze fases komen een aantal facetten aan bod waarbij een professional de juiste ondersteuning kan bieden voor een succesvolle bedrijfsovername. Samen met een adviseur in bedrijfsovernames doorloopt u de processen waarin u begeleiding en bedrijfsovername advies op maat krijgt.

Het bedrijfsovernametraject bestaat uit de volgende stappen:

  1. Bewustwording en oriëntatie: wanneer u uw bedrijf gaat overdragen wilt u dat het in goede handen komt bij een nieuwe eigenaar. Over welke competenties moet de koper beschikken om het bedrijf in goede banen te kunnen leiden? En over welke competenties moet u zelf beschikken wanneer u een bedrijf gaat overnemen? U rolt niet zomaar in een bedrijf, terwijl alles ondertussen wel doorloopt.
  2. Informatie verzamelen: dit traject spreekt voor zich, maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het verzamelen van alle informatie is. Welke belanghebbenden zijn betrokken bij een bedrijfsoverdracht? Wat neemt u over bij koop en wat verkoopt u daadwerkelijk allemaal? Aan welke eisen moet de koper/verkoper voldoen? Een adviseur kan u precies informeren over hetgeen u kunt en mag verwachten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en beschikt u over alle inzichten, valkuilen en aandachtspunten.
  3. Voorbereiding: na de eerste twee stappen waarin u algemene informatie hebt verzameld is het tijd u inhoudelijk voor te bereiden. Zoek als koper uit wat u precies zoekt in een bepaald bedrijf, waarom u een bedrijf wilt overnemen en wat uw rol daarin zal zijn. Wat gaat u toevoegen aan een bedrijf? Hierin moet u kennis hebben van de markt en de potentie van het bedrijf. Als verkoper is het vooraf van belang om de opbrengsten van het bedrijf in kaart te hebben. De waarde van een bedrijf rekent een register valuator of business valuator uit aan de hand van een waardebepaling. Een waardebepaling bedrijf is een interne en externe analyse waarbij zowel een onderbouwd toekomstperspectief gemaakt kan worden (prognose) als een risicoprofiel opgesteld kan worden (verdisconteringsvoet).
  4. Zoeken en selecteren kandidaten: wanneer alle voorbereidingen gedaan zijn moet u in contact komen met potentiële kopers of (latente) verkopers. U moet binnen het juiste netwerk in beeld gebracht worden. Adcorporate kan van uw bedrijf een herkenbaar maar anoniem profiel maken wanneer discretie en geheimhouding noodzaak is. Daarnaast kunt u gebruikmaken van het netwerk van Adcorporate (de grootste en meest bekende is Bedrijventekoop.nl) en kunnen wij als adviseur zonder enige hinder strategische partijen en concurrenten benaderen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Via eerdergenoemde databank kunt u ook zoeken naar te koop aangeboden bedrijven wanneer u wilt gaan kopen. Samen met een deskundig adviseur kunnen we uw zoekprofiel bepalen en diverse kanalen inzetten.
  5. De onderhandelingen: het sluiten van een deal. De koper en verkoper gaan in gesprek over de bedrijfsovername waarbij meerdere aspecten van belang zijn. Denk aan het bedrijf, de markt, de toekomst, maar zeker ook de materiële kant van de overname (euro’s). Even zo belangrijk zijn de juridische verplichtingen, de betalingsstructuur, de garanties en vrijwaringen en alle overige voorwaarden. Een overnameadviseur is bekend met alle spelregels die gelden bij de onderhandelingen en kan u hierin begeleiden. Blijf in ieder geval te allen tijde realistisch en houd het belang van de deal in beeld.
  6. Afronding van het traject: voordat de uitkomst van de onderhandelingen vastgelegd zijn in een intentieovereenkomst moeten eerst nog wat hobbels genomen worden die niet vergeten mogen worden. Denk aan due diligenceonderzoek (een boekenonderzoek waarin alle aangeleverde informatie juist is), de financiering voor de komende jaren en tot slot de koopovereenkomst en leveringsakte waarin alle afspraken met betrekking tot de bedrijfsoverdracht vastgelegd zijn. In de laatste fase zijn verschillende adviseurs nodig voor fiscale en juridische zaken.

bedrijfsovername adviseur

Na het sluiten van een deal geldt dat de verkoper zijn onderneming overdraagt en afscheid neemt. De koper start vervolgens met het ondernemerschap en kan zijn plannen gaan uitvoeren. Het gehele traject dient nauwkeurig uitgevoerd te worden. Adcorporate kan u gedurende het overnametraject adviseren en begeleiden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact met ons op

Bedrijfsopvolging binnen de familie

Het gebeurt regelmatig dat een bedrijf binnen de familie overgedragen wordt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben, op basis van onderzoek van Rabobank, accountants- en advieskantoor BDO en Erasmus Centre for Family Business, al voorzichtig geconcludeerd dat veel familiebedrijven de generatiewisseling niet overleven. Hier zijn diverse redenen voor. Om dit te voorkomen hebben we een stappenplan opgesteld voor een opvolging binnen de familie. Dit zijn vrij praktische stappen. Naast deze praktische stappen heb je namelijk ook te maken met emotionele factoren. Daarom kan een adviseur ondersteunen om de bedrijfsoverdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat emotionele kwesties aan de orde komen.

Een conclusie kan ook zijn dat een overname binnen de familie niet de juiste stap is. Misschien is de opvolger niet capabel genoeg of liggen zijn of haar interesses ergens anders. Hier moeten weloverwogen keuzes gemaakt worden. Een mogelijkheid kan zijn dat verder gekeken moet worden. Ook hier kan een adviseur u bij ondersteunen en adviseren.

Waarom Adcorporate?

Wanneer u overtuigd bent dat een adviseur bij bedrijfsovernames van toegevoegde waarde is voor uw bedrijf of bij de koop van een bedrijf, dan staan wij van Adcorporate voor u klaar. Adcorporate biedt deskundige en betrokken begeleiding bij de koop en verkoop van bedrijven. Om te komen tot een geslaagde transactie gaan we samen met u op een transparante en duidelijke wijze werken aan dat ene einddoel, daarbij werken wij samen met andere adviseurs zoals bijvoorbeeld uw accountant fiscalist voor de fiscale aspecten van een bedrijfsovername. Onze kenmerken die dat benadrukken:

  • Gewoon oog voor de mens én de zaak: betrokken en persoonlijk het beste advies verzorgen om de beste resultaten te realiseren met het belang van de klant voorop.
  • Gewoon een goudeerlijk gesprek: transparantie en de belangen van alle partijen staan centraal om tot een zo realistisch en duidelijk mogelijke transactie te komen.
  • Gewoon een tot in de puntjes verzorgd advies bij bedrijfsopvolging: per bedrijfsopvolging brengen we in de voorbereidende fase alles in kaart en gaan we gedurende het gehele project proactief te werk.
  • Gewoon al 17 jaar het allerbeste advies verzorgen: geslaagde transacties, tevreden ondernemers en een correcte aanpak. Onze succesverhalen van klanten beamen dit.

Wilt u contact met ons opnemen?.

Kom op de koffie.

Een goed adviesgesprek, met gewoon een kopje versgemalen Usawa Coffee. Bij Adcorporate nemen we graag de tijd voor u. Kom vrijblijvend langs en we bekijken samen wat uw mogelijkheden zijn. Of we komen naar u toe, wat u het prettigste vindt.

Bel 0492 – 370080 of Bel mij

Koffie