Hoe ziet een bedrijfsovernametraject eruit?
Het traject bij een bedrijfsovername bestaat uit meerdere fases en factoren. De fases kunnen we verdelen in een voorbereidingsfase, een acquisitiefase, een onderhandelingsfase, de verkoopfase en een nazorgfase.. Gedurende deze fases komen een aantal facetten aan bod waarbij een professional de juiste ondersteuning kan bieden voor een succesvolle bedrijfsovername. Samen met een adviseur in bedrijfsovernames doorloopt u de processen waarin u begeleiding en bedrijfsovername advies op maat krijgt.
Het bedrijfsovernametraject bestaat uit de volgende stappen:
- Bewustwording en oriëntatie: wanneer u uw bedrijf gaat overdragen wilt u dat het in goede handen komt bij een nieuwe eigenaar. Over welke competenties moet de koper beschikken om het bedrijf in goede banen te kunnen leiden? En over welke competenties moet u zelf beschikken wanneer u een bedrijf gaat overnemen? U rolt niet zomaar in een bedrijf, terwijl alles ondertussen wel doorloopt.
- Informatie verzamelen: dit traject spreekt voor zich, maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het verzamelen van alle informatie is. Welke belanghebbenden zijn betrokken bij een bedrijfsoverdracht? Wat neemt u over bij koop en wat verkoopt u daadwerkelijk allemaal? Aan welke eisen moet de koper/verkoper voldoen? Een adviseur kan u precies informeren over hetgeen u kunt en mag verwachten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en beschikt u over alle inzichten, valkuilen en aandachtspunten.
- Voorbereiding: na de eerste twee stappen waarin u algemene informatie hebt verzameld is het tijd u inhoudelijk voor te bereiden. Zoek als koper uit wat u precies zoekt in een bepaald bedrijf, waarom u een bedrijf wilt overnemen en wat uw rol daarin zal zijn. Wat gaat u toevoegen aan een bedrijf? Hierin moet u kennis hebben van de markt en de potentie van het bedrijf. Als verkoper is het vooraf van belang om de opbrengsten van het bedrijf in kaart te hebben. De waarde van een bedrijf rekent uw bedrijfsovername uit aan de hand van een waardebepaling. Een waardebepaling van het bedrijf is een interne en externe analyse waarbij zowel een onderbouwd toekomstperspectief gemaakt kan worden (prognose) als een risicoprofiel opgesteld kan worden (verdisconteringsvoet).
- Zoeken en selecteren kandidaten: wanneer alle voorbereidingen gedaan zijn moet u in contact komen met potentiële kopers of (latente) verkopers. U moet binnen het juiste netwerk in beeld gebracht worden. Adcorporate kan van uw bedrijf een herkenbaar maar anoniem profiel maken wanneer discretie en geheimhouding noodzaak is. Daarnaast kunt u gebruikmaken van het netwerk van Adcorporate (de grootste en meest bekende is Bedrijventekoop.nl) en kunnen wij als adviseur zonder enige hinder strategische partijen en concurrenten benaderen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Via eerdergenoemde databank kunt u ook zoeken naar te koop aangeboden bedrijven wanneer u wilt gaan kopen. Samen met een deskundig adviseur kunnen we uw zoekprofiel bepalen en diverse kanalen inzetten.
- De onderhandelingen: het sluiten van een deal. De koper en verkoper gaan in gesprek over de bedrijfsovername waarbij meerdere aspecten van belang zijn. Denk aan het bedrijf, de markt, de toekomst, maar zeker ook de materiële kant van de overname (euro’s). Even zo belangrijk zijn de juridische verplichtingen, de betalingsstructuur, de garanties en vrijwaringen en alle overige voorwaarden. Een overnameadviseur is bekend met alle spelregels die gelden bij de onderhandelingen en kan u hierin begeleiden. Blijf in ieder geval altijd realistisch en houd het belang van de deal in beeld.
- Afronding van het traject: de uitkomst van de onderhandelingen worden vastgelegd in een intentieovereenkomst. Daarna moeten eerst nog wat hobbels genomen worden die niet vergeten mogen worden. Denk aan due diligenceonderzoek (een boekenonderzoek), de financiering voor de komende jaren en tot slot de koopovereenkomst en leveringsakte waarin alle afspraken met betrekking tot de bedrijfsoverdracht vastgelegd zijn. In de laatste fase zijn verschillende adviseurs nodig voor fiscale en juridische zaken.
Na het sluiten van een deal geldt dat de verkoper zijn onderneming overdraagt en de overgekomen afspraken worden nageleefd.. De koper start vervolgens met het ondernemerschap en kan zijn plannen gaan uitvoeren. Het gehele traject dient nauwkeurig uitgevoerd te worden. Adcorporate kan u gedurende het overnametraject adviseren en begeleiden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Neem contact met ons op
Bedrijfsopvolging binnen de familie
Tips bij een bedrijfsovername
Tip 1: Een goede voorbereiding
Met een goede voorbereiding komt u niet voor onaangename verassingen te staan.
Tip 2: Begin weloverwogen aan het traject
Zorg dat u met volle overtuiging aan het traject begint. Indien u twijfelt, wordt dit nagenoeg altijd door de andere partij waargenomen met als gevolg dat het traject vastloopt of zelfs gestaakt wordt.
Tip 3: Laat u niet gek maken door uw omgeving
Laat u niet gek maken door de ‘’succesverhalen’’ en ‘’horrorverhalen’’ die u hoort van anderen. Als zoekende ondernemer is het wel goed om een paar mensen te hebben die u bijstaan in het proces.
Tip 4: Ben en blijf realistisch
Het komt wel eens voor dat kopers of verkopers verwachtingen ontwikkelen die niet realistisch zijn. Bijvoorbeeld door enthousiasme, koop- of verkoopbereidheid, gebrek aan ervaring of media-aandacht. Waken voor onrealistische verwachtingen is deel van het bedrijfsovername advies dat wij geven.
Tip 5: ‘’Nee’’ is ook een antwoord
Ben er op voorbereid dat u ook ‘’nee’’ als antwoord kunt geven of krijgen. Een afwijzing incasseren kan lastig zijn, maar zie het als een leermoment voor het volgende traject.
Tip 6: Laat prijs niet leidend zijn
De prijs is een belangrijk aspect, maar minstens zo belangrijk zijn de voorwaarden en de klik met de andere partij.
Tip 7: Leef u in, in de rol van de tegenpartij
Bij een bedrijfsovername heeft u te maken met twee partijen; de koper en de verkoper. Uiteindelijk moet u er samen uitkomen, dus leef u in, in de rol van de tegenpartij. Zowel als kopende als verkopende partij kunt u bij ons terecht voor bedrijfsovername advies.
Tip 8: Volg uw gevoel
Bij de verkoop van uw bedrijf, wilt u dat het in goede handen terechtkomt en als u een bedrijf overneemt, wilt u het goed voortzetten. Hierbij is vertrouwen een belangrijk goed, dus blijf dicht bij uzelf en luister naar uw gevoel.
Tip 9: Laat u niet onder druk zetten
Het wil nog wel eens gebeuren dat partijen druk op elkaar uitoefenen met tijdslimieten of andere onderhandelingsvoorwaarden. Laat u niet onder druk zetten en communiceer met uw adviseur over het nodige bedrijfsovername advies.
Het gebeurt regelmatig dat een bedrijf binnen de familie overgedragen wordt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben, op basis van onderzoek van Rabobank, accountants- en advieskantoor BDO en Erasmus Centre for Family Business, al voorzichtig geconcludeerd dat veel familiebedrijven de generatiewisseling niet overleven. Hier zijn diverse redenen voor. Om dit te voorkomen hebben we een stappenplan opgesteld voor een opvolging binnen de familie. Dit zijn vrij praktische stappen. Naast deze praktische stappen heb je namelijk ook te maken met emotionele factoren. Daarom kan een adviseur ondersteunen om de bedrijfsoverdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat emotionele kwesties aan de orde komen.
Een conclusie kan ook zijn dat een overname binnen de familie niet de juiste stap is. Misschien is de opvolger niet capabel genoeg of liggen zijn of haar interesses ergens anders. Hier moeten weloverwogen keuzes gemaakt worden. Een mogelijkheid kan zijn dat verder gekeken moet worden. Ook hier kan een adviseur u bij ondersteunen en adviseren.
Adviseurs
Adcorporate en alle aangesloten adviseurs in heel Nederland én België staan u graag bij. Bekijk hier wie dat zijn.
Toegevoegde waarde bedrijfsovername adviseur
Een bedrijf verkopen of overnemen is een grote stap. Daarom is het raadzaam om te kiezen voor een goede adviseur die u kan voorzien van bedrijfsovername advies. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat partijen die geen adviseur inschakelen uiteindelijk een minder goede deal doen. Hieronder hebben wij even kort op een rijtje gezet waar een adviseur u mee helpt tijdens het overnametraject.
· Een onderbouwde waardebepaling maken
· Zoeken naar de juiste koper/verkoper
· Het voeren van de onderhandelingen
· Samenwerken met uw juridisch en fiscaal adviseurAfronden van de bedrijfsoverdracht
· ‘Managen’ van emoties
Waarom Adcorporate?
Wanneer u overtuigd bent dat een adviseur bij bedrijfsovernames van toegevoegde waarde is voor uw bedrijf of bij de koop van een bedrijf, dan staan wij van Adcorporate voor u klaar. Adcorporate biedt deskundige en betrokken begeleiding bij de koop en verkoop van bedrijven. Om te komen tot een geslaagde transactie gaan we samen met u op een transparante en duidelijke wijze werken aan dat ene einddoel, daarbij werken wij samen met andere adviseurs zoals bijvoorbeeld uw accountant fiscalist voor de fiscale aspecten van een bedrijfsovername. Onze kenmerken die dat benadrukken:
- Gewoon oog voor de mens én de zaak: betrokken en persoonlijk het beste advies verzorgen om de beste resultaten te realiseren met het belang van de klant voorop.
- Gewoon een goudeerlijk gesprek: transparantie en de belangen van alle partijen staan centraal om tot een zo realistisch en duidelijk mogelijke transactie te komen.
- Gewoon een tot in de puntjes verzorgd advies bij bedrijfsopvolging: per bedrijfsopvolging brengen we in de voorbereidende fase alles in kaart en gaan we gedurende het gehele project proactief te werk.
- Gewoon al 17 jaar het allerbeste advies verzorgen: geslaagde transacties, tevreden ondernemers en een correcte aanpak. Onze succesverhalen van klanten beamen dit.