“Dankzij hulp bij de bedrijfsovername zijn beide partijen er goed uitgekomen”.

Frank Bloupot is de eigenaar van IT Lions. Begin 2019 kwam hij in contact met de eigenaar van Maximus ICT. Deze vroeg Frank om hulp. De toenmalige eigenaar had geen ICT achtergrond en kreeg onvoldoende structuur in het bedrijf. Hij stelde voor om 50% van de aandelen aan Frank te verkopen.

In aandelen kopen kon Frank zich vinden, maar dan wel 100% van de aandelen. Frank: “Ik stelde dat voor, de eigenaar noemde een prijs en ik moest dat onderzoeken. Zo kwam ik bij Adcorporate terecht.”

“Ik kende Fred en Marcel van Adcorporate via mijn netwerk en wist al dat ik ze kon vertrouwen om voor mij een goede prijs te onderhandelen.”

Waarom overname?
IT Lions bestaat al sinds 2014. Door als bedrijf te blijven groeien, probeerde Frank het aanspreekpunt voor ict in de omgeving Assen te zijn. “Er was al een ander bedrijf failliet gegaan dat ik had overgekocht. Het maakte het voor mij interessant om nog groter te worden, maar niet voor elke prijs.” Dus onderzochten adviseurs Fred en Marcel van Adcorporate hoeveel het bedrijf waard is en welke risico’s eraan kleven.

Terugdeinzen
De onvoldoende structuur in Maximus ICT schrok Frank in het begin af. De vraag of het bedrijf het waard was, spookte vaak door zijn hoofd. “Doordat Adcorporate naar de cijfers kijkt en onderzocht of er geen lijken in de kast lagen, wist ik uiteindelijk wat mij te wachten stond. Het bedrijf was misschien minder gestructureerd dan ik gewend was, maar wel winstgevend. Dus zette ik door.”

Onderhandelingen
Waar geld in het spel is, lopen de emoties vaak hoog op. Dus was Frank erg blij dat er een partij als Adcorporate bij de onderhandelingen betrokken was. Daarnaast had de verkoper er ook een adviseur bijgehaald. “Met adviseurs in het midden die het gesprek voeren over prijzen komt er veel minder emotie bij kijken. Zonder die emotionele ruis haal je veel meer uit het gesprek.”

Tegenbod
Adcorporate zorgde ervoor dat alle stukken werden opgevraagd en er inzage was in de boeken. “Gelukkig verliep de overname vlot en was de verkoper zeer transparant. En ik was blij met de expertise van Adcorporate. Wanneer ik een gevoel had over de waarde van het bedrijf, adviseerden zij mij deskundig.” Uiteindelijk accepteerde de verkoper het tegenbod en werd Frank vanaf 1 juli eigenaar van Maximus ICT.

“Zonder Adcorporate waren we er niet uitgekomen.”

Overgang voor werknemers
Voor werknemers kan een overname vervelend zijn. Frank was zich daarvan bewust. IT Lions is een groter bedrijf dus het team van Maximus ICT werd ook groter. Maar er moest ook afscheid genomen worden van werknemers. “Vanaf het begin was ik heel duidelijk tegenover de werknemers. Het was een snelle overgang, maar uiteindelijk zien zij ook dat er meer structuur in het bedrijf zit. Die verandering kunnen ze waarderen.”

Vlot proces
Terugkijkend op het hele proces is Frank tevreden over hoe het is gegaan. “Dankzij het deskundige advies en de transparante werkwijze kan ik nog steeds op de koffie bij de verkoper van Maximus ICT. Het was fijn Adcorporate erbij te hebben, omdat ze er echt waren voor mijn belang.”

Terug naar overzicht.