Oostelbos Van den Berg kiest voor een management buy out.

Algemeen directeur Ton van den Berg van bouwadviesbureau Oostelbos Van den Berg (OVDB) plant met pensioen te gaan. Tijd voor een vervanger. Hij gaat het gesprek met adjunct-directeur Rutger Akkerman aan over een management buy out. Dat leidt tot een succesvolle overname. In 2021 kan Rutger zich directeur-grootaandeelhouder van OVDB noemen.

Rutger zit zelf in de directie van het bedrijf wat voor een vertrouwensband zorgt tijdens de overname. Hij weet hoe het bedrijf werkt en hoe het ervoor staat. Rutger: “Daarom zocht ik een adviespartij die voornamelijk op de achtergrond raad gaf terwijl ik het proces met de toenmalige algemeen directeur aanging. Adcorporate was die partij.”

Management buy out vs. management buy in
Het verschil tussen een management buy out en mangement buy in is de partij die het bedrijf overneemt. In Rutgers geval is er sprake van een buy out, omdat hij al werkzaam is binnen het bedrijf. Bij een management buy in neemt een externe partij het bedrijf over. Lees meer over ons bedrijfsovername-advies.

Doorgroeien in het bedrijf
Vijftien jaar geleden startte Rutger als projectmanager bij OVDB om vervolgens door te groeien tot senior projectmanager. In 2018 nam hij plaats binnen de directie van het bedrijf. “De ambitie om het bedrijf over te nemen was er niet toen ik er begon, maar eenmaal in de directie groeide ik daar organisch naartoe.”

Met een goed gevoel over zijn leiderschapskwaliteiten, een groot netwerk dat werk kan blijven leveren en zijn vermogen om goed met collega’s samen te werken, besloot hij serieus het management buy out voorstel te overwegen.

Maatwerk traject
“Ik zocht een adviseur die maatwerk kon leveren. Een zwaar traject met diepgravende due diligence onderzoeken was niet nodig.” Rutger kent het klappen van de zweep binnen het bedrijf en zocht een lichtere versie van een bedrijfsovernametraject. Adviseur bij Adcorporate Berrie Abelen kon hem die bieden.

Inhoudelijk advies
“Berrie was er om te ondersteunen en mij te wijzen op inhoudelijke afspraken die op papier gezet moeten worden, zoals de gegeven garanties.” Een prettige samenwerking voor Rutger. Zijn dagelijkse werkzaamheden gingen immers gewoon door. “Een adviseur die aan je jas trekt als hij iets van je nodig heeft is dan ideaal. Ik gaf Berrie de nodige inhoudelijke informatie en hij stelde de correcte documenten op.”

Transparant proces
Sinds eind januari kan Rutger zich directeur-grootaandeelhouder van OVDB noemen. Terugkijkend op het proces is de nieuwe directeur tevreden. “Het viel me mee hoeveel erbij komt kijken. Natuurlijk bemoeien een hoop mensen zich ermee, maar die hebben allemaal hun rol. Samen met Berrie heb ik een prettig pad bewandeld die leidde tot een goede management buy out.”

Terug naar overzicht.