Adcorporate gaf inzicht over het kopen van de aandelen van mijn compagnon.

In 2018 vertelde mede-eigenaar en algemeen directeur van Corion, Jeroen van Maaren, aan zijn compagnon Jeroen Top dat hij aan het roer van het bedrijf niet meer gelukkig was. “Dan ga je samen zoeken naar een oplossing”, vertelt Top . “In een half uur besloot ik de algemene leiding van hem over te nemen, zodat hij zich kon focussen op de commerciële kant.”

Dat bleek toch niet de uitkomst te zijn voor beide eigenaren. Voor meer duidelijkheid schakelden ze Adcorporate in om een waardebepaling te maken. Uiteindelijk bleek de beste oplossing voor Top om de aandelen van zijn partner te kopen.

Maatschappelijk betrokken bedrijf
De mensen bij Corion hebben allemaal één ding gemeen: een groot hart voor de maatschappij. Iets waar huidige eigenaar Top zwaar gewicht aan hangt. “Bij Corion vinden we het belangrijk een bijdrage te leveren aan de maatschappij zonder de menselijkheid uit het oog te verliezen.” Dat houdt concreet in dat raadgevers van Corion organisaties in de publieke en non-profit sector begeleiden bij en adviseren over essentiële vraagstukken.

“Onze kernwaardes zijn eenvoudig, ondernemend en liefdevol. Die waardes zocht ik ook bij een adviseur voor onze waardebepaling.”

 

Open communicatie tussen de aandeelhouders
De twee aandeelhouders van Corion gaan jaren terug. Voor ze het bedrijf startten, werkten ze samen aan een groot project voor de kinderopvangtoeslag. Dat zorgde voor sterke en open communicatie toen ze Corion startten.

Samen uit, samen thuis
Uiteindelijk bleek de verandering van taken niet voldoende voor Van Maaren. Hij was op zoek naar meer één op één contact met mensen met zakelijke levensvragen. Top: “Bij de start van Corion besloten we ‘samen uit, samen thuis’ dus oriënteerden we ons op de verkoop van het bedrijf.” Om te weten wat een reële verkoopprijs was, maakte senior-adviseur bij Adcorporate Harold van Kraaij een waardebepaling.

“Gedurende dat proces ontdekte ik dat ik helemaal niet wilde verkopen”, vertelt Top. “Na zoveel jaar had ik het idee goed in het bedrijf te zitten. En wist ik zeker dat ik eigen baas wilde blijven.” Het idee dat het financieel niet haalbaar was om de aandelen van zijn compagnon over te nemen hield hem echter tegen.

Duidelijkheid dankzij waardebepaling
Uiteindelijk was het Harold die Top vertelde dat het wel degelijk mogelijk was de aandelen van zijn compagnon te kopen. Om dat voor elkaar te krijgen, was een lening bij de bank nodig. Daar zag Harold geen probleem in. Top: “De aandelen kopen bleek de beste oplossing voor het bedrijf. Het zorgde direct voor meer duidelijkheid. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de medewerkers.”

Zelf veel gedaan
Het maatwerk van Adcorporate, sprak Top aan. “Ze bewogen mee in mijn behoefte om zelf veel te regelen. Ik belde met de bank, schakelde met de accountant en voerde gesprekken met de partijen die mij als ondernemer bijstaan. Harold zorgde uiteindelijk voor de waardebepaling waar wij verder mee konden.”

“Een goede bedrijfswaardering, het vertrouwen van de bank en het verkoopproces dat goed verliep, was een teken voor mij dat ook anderen geloven in het bedrijf.”

Allebei tevreden over uitkomst
Ondanks een sterke en open relatie tussen aandeelhouders verandert dat vaak zodra het over geld gaat. En ieder daar zijn eigen belang in heeft. Voor Adcorporate een spanningsveld waar zij gemakkelijk in navigeren. “Een tussenpartij als Adcorporate is dan waardevol”, zegt Top. “Zij behouden die neutraliteit. Uiteindelijk hebben we toch ook een beetje ons ego opzij moeten schuiven.” Uiteindelijk kwamen Top en Van Maaren er samen uit. Vanaf begin 2021 is Top alleen eigenaar van Corion.

Opzet van financiering
Nadat de waardebepaling voor Top en Van Maaren werd afgerond, hielp Adcorporate Top nog bij de opzet voor de financiering. “Samen met Harold en de voorstellen van de bank, zijn we tot een mooi gebalanceerd verhaal gekomen omtrent de financiering.”

Frisse doorstart voor Corion
Met Top aan het hoofd voelt het als een frisse doorstart voor Corion. “Het uittreden van Jeroen creëerde duidelijkheid voor de mensen binnen het bedrijf. Verder blijven we doen waar we goed in zijn en willen we groeien. Iedereen binnen het bedrijf komt bijeen rondom dat idee.”

 

Denkt u na over het verkopen van uw aandelen? Benader ons voor een adviesgesprek.

Fotografie is verzorgd door Merijn Koelink Photography

Terug naar overzicht.