Wie zijn er allemaal betrokken bij een bedrijfsoverdracht?.

Overdracht van het bedrijf, een vanzelfsprekende fase gedurende het ondernemerschap? Het klinkt misschien heel erg voor de hand liggend, maar vergis u niet! U staat er nog van te kijken hoeveel invloed een bedrijfsoverdracht kan hebben. Een bedrijfsoverdracht is niet zo maar een verhaaltje waarin alleen een koper en een verkoper voorkomen. Ja, de koper en verkoper bepalen hoe de overdracht er uit komt te zien en ja, het gaat ook over hun geld en hun baan, maar is dit het? De koper en verkoper zijn echt niet de enige partijen die ermee te maken hebben. Denk eens aan familieleden die betrokken zijn bij de onderneming, de afnemers van de onderneming, de leveranciers, de crediteuren, de banken en eventueel de werknemers en overige aandeelhouders. Het is misschien niet het eerste wat in u opkomt als u denkt aan een bedrijfsoverdracht, maar het hoort er allemaal bij. Een bedrijfsoverdracht kan invloed hebben op al deze partijen.

Daarnaast zijn er bij de overdracht van een onderneming verschillende inhoudelijke partijen betrokken, zoals een bedrijfsovernamespecialist, die nauw samenwerkt met de accountant. Daarnaast zal een fiscalist en een jurist/advocaat ondersteunende diensten verlenen op onder andere het belastingtechnische en contractuele vlak. Voor de financiering van de overdracht wordt doorgaans beroep gedaan op een bank, maar ook een participatie- of investeringsmaatschappij wordt tegenwoordig vaker betrokken bij de financiering. Voor de afronding van een aandelenoverdracht en het passeren van de akte is de notaris nodig. Al met al een flink aantal diverse specialisten.

Het zal duidelijk zijn dat het van belang is alle betrokkenen in het proces van bedrijfsoverdracht op de juiste manier en op het juiste moment te informeren of te betrekken bij het overnametraject. Een goede bedrijfsovernameadviseur kan zowel de regisserende functie vervullen als de inhoudelijkheid rondom de waardering en informeren van en onderhandelen met kandidaat-kopers.