Wiljan Jansen verkoopt 50% van zijn aandelen in Perfect Bouwexperts met hulp van Adcorporate.

Met een schat aan bouwkennis en ervaring begon Wiljan Jansen in 2008 als zzp’er in de bouwbegeleiding. Tien jaar lang begeleidde hij projecten vanaf het concept tot aan de nazorg, toen nam hij zijn eerste personeel aan. Inmiddels bestaat Perfect Bouwexperts al meer dan vijftien jaar, en is het team gegroeid naar een mooi getal van tien technische experts. Een hele verantwoordelijkheid, daarom besluit Wiljan om 50% van zijn aandelen te verkopen.

Met de paplepel
”Op mijn negende jaar stond ik elke zaterdag al met mijn vader op de bouwplaats.” vertelt Wiljan. “Daar heb ik ook leren koffiedrinken.” Wiljan volgt verschillende bouwkundige opleidingen. Eerst op de LTS in de richting van metselaar/timmerman, en later leert hij tekenen en het berekenen van staalconstructies op de MTS. Nadat hij ook alle facetten van de bouwmaterialenhandel heeft gezien, is Wiljan klaar voor de volgende stap. “Ik werkte in de binnendienst, buitendienst en als bedrijfsleider in de bouwmaterialenhandel. Op een gegeven moment ging het niet meer zo zeer om het advies, maar over de kosten. Toen is het idee ontstaan voor Perfect Bouwexperts. Dit was in 2008, middenin de vorige bouwcrisis.”

Perfect Bouwexperts
Bouwbegeleiding, bouwcalculatie, duurzaam en energiezuinig bouwen, bouwtekeningen en gebouwenbeheer. Dat is wat Perfect Bouwexperts doet. Met een team van tien bouwexperts ontzorgen, begeleiden en adviseren ze bouwprojecten voor consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen. Wiljan: “Wij zijn allemaal technici en benaderen elk bouwproces altijd vanuit een technisch perspectief. De diversiteit aan opdrachten en opdrachtgevers maakt het werk uitdagend. Op dit moment zijn we bezig met de begeleiding van projecten variërend van woningbouw, distributiecentra en scholen tot zelfs een kasteel.”

Gedeelde smart
Sinds het prille begin tot op de dag van vandaag is er voortdurend werk geweest. Wiljan: “Perfect Bouwexperts heeft de crisis overleefd en zelfs in de huidige neerwaarts spiraal van de (woning)bouwsector zijn onze orderportefeuilles goed gevuld.” Een bloeiend bedrijf dat behoorlijk wat verantwoordelijkheid met zich meebrengt. “Als volledig eigenaar besefte ik dat de verantwoordelijkheid die ik draag, niet alleen is voor mezelf, maar ook voor mijn personeel. Om hiermee om te gaan heb ik Jeroen aan boord gehaald.” Er was een goede klik, zowel met het personeel als met het bedrijf. Na een intensieve samenwerking van een jaar is de beslissing genomen om het officieel te maken en het verkooptraject voor 50% van de aandelen in gang te zetten.

Intensief traject
Zo gezegd, zo gedaan. Met hulp van Adcorporate is Wiljan in januari 2023 het traject gestart om 50% van de aandelen van Perfect Bouwexperts over te dragen aan Jeroen. Dit verkooptraject duurde een half jaar. “Het was voor mij best intensief. Vooraf had ik hier niet echt bij stilgestaan. Achteraf begrijp ik het wel, want het omvat veel werk; uitzoeken en vastleggen, cijfers vaststellen, waardes bepalen en een reeks aan documenten opstellen. Al deze documenten moest ik vervolgens goed doorlezen. Het is echt een uitgebreid proces. En dit alles naast je dagelijkse werk is gewoon veel” Om de verkoop op de geplande datum van 14 juli rond te hebben, was enige druk gewenst. “Adcorporate hield op een gezonde manier de druk erop. Ze reageerden snel en duidelijk. Soms zelfs té snel, dan moest ik natuurlijk ook snel reageren.” lacht Wiljan.

Vertrouwen
Als ondernemer zijn er altijd een paar dingen die je uit handen moet geven op basis van vertrouwen. Simpelweg omdat je daar zelf geen verstand van hebt. “Vertrouwen is het allerbelangrijkste. Je moet erop kunnen bouwen dat, in dit geval Adcorporate, voor mij het maximale eruit haalt. Binnen de kaders uiteraard. Daarnaast is het hebben van een klik heel belangrijk.”

“’s Avonds kreeg ik eens een appje van Berrie omdat hij tijdens het uitlaten van zijn hond ineens een ingeving kreeg. Ik ben misschien een ‘kleine klant’ voor Adcorporate, de betrokkenheid is groot.” Wiljan Jansen

Staartje in 2025
Na het zetten van de handtekening hebben Wiljan en Jeroen samen geproost op de toekomst van Perfect Bouwexperts. De komende tweeënhalf jaar gaan ze gezamenlijk aan de slag met de verdere groei van het bedrijf, maar ook met het vervolgproces van de overname – waarin Adcorporate opnieuw een rol gaat spelen.

Wiljan: “Begin 2026 ga ik ook de laatste 50% van mijn aandelen aan Jeroen overdragen. Naast Perfect Bouwexperts heb ik nog twee bedrijven waar ik mezelf volledig op wil focussen.” Het bedrijf gaat in 2026 dus weer terug naar één eigenaar? “Voor mijn gevoel heb ik het zo op de juiste manier gedaan. Het is aan Jeroen om hier, al dan niet, iets mee te doen. We hebben het er natuurlijk wel eens over samen. Sowieso blijf ik altijd verbonden met Perfect Bouwexperts. Misschien voor bepaalde projecten, maar altijd als ambassadeur.”

Tip van Wiljan
“Start een overnametraject altijd met een partij waar je vertrouwen in hebt, die jouw belangen goed behartigt en doorpakt. Ik ben een ‘mensenmens’ en vertrouw op mijn gevoel. Als er geen klik is, moet je er niet aan beginnen.”

Terug naar overzicht.