ViForis bundelt (met) Kragten en schakelt Adcorporate in voor het verkooptraject.

Er gaat veel tijd aan vooraf voordat je het besluit neemt om tot verkoop van je bedrijf over te gaan. Alleen al om te wennen aan het besluit en de te nemen stappen in zo’n traject. Adviesbureau ViForis besloot daarom om Adcorporate in te schakelen voor het verkooptraject. Na een uitgebreide zoektocht kwamen ze slechts drie kilometer verderop uit en hebben ze per 1 oktober de krachten gebundeld met Kragten. Hier versterken ze nu de aparte vakgroep voor water en natuur (groen-blauw).

Ruimte voor buitenleven
In 2011 lanceerden Tom, Wim en Raf adviesbureau ViForis, gevestigd in Roermond. Met de krachtige slogan “Ruimte voor buitenleven” ligt de focus op het groen-blauwe domein met projecten voor mens, dier en plant. In 2016 trad Maurice toe, waardoor ze met z’n vieren een dynamische basis vormden om ViForis te laten floreren. In 2018 namen ze het eerste personeelslid aan (een landschapsarchitect). De club groeide gestaag naar vijftien professionals en het klantenbestand omvat diverse waterschappen, gemeenten en particulieren in Limburg, Brabant en Gelderland.

Corio Glana
Zeg je ViForis, dan zeg je ook Corio Glana. Dit nog steeds lopende project heeft in de afgelopen tien jaar voor mooie uitdagingen gezorgd. “De beek van dit project begint in Heerlen en gaat door Voerendaal naar Sittard, Susteren en zo door naar de Maas. Het gaat dan om de Geleenbeek en andere beekjes die hierop uitkomen. Denk aan bijvoorbeeld meanderingen en de aanleg van recreatieve voorzieningen. Het project is opgedeeld in zogenoemde ‘highlights’ die we de afgelopen tien jaar hebben uitgevoerd en waar we nu nog mee bezig zijn. Dit project heeft ViForis groot gemaakt. Hier zijn we trots op.” vertelt civiel technicus Maurice Vroomen.

Fusie, overname of management buy-in
In 2020 stapte Tom uit het bedrijf als eigenaar om vervolgens in dienst te gaan bij ViForis. Dat was ook het moment waarop de overige eigenaren serieus begonnen na te denken over de toekomst van het bedrijf. Maurice Vroomen zegt: “De vraag was toen: wat willen we? Ik wilde niet alleen verder, en Raf en Wim wilden minder gaan werken. Dan kun je kiezen uit een fusie, overname of een management buy-in.” Raf Dittrich vertelt verder: “Met deze drie opties hebben we drie verschillende partijen uitgenodigd om te pitchen. Eén daarvan was ondermaats en viel direct af. De andere twee partijen waren gelijkwaardig. Het gevoel dat we bij Adcorporate hadden, was uiteindelijk doorslaggevend om ervoor te gaan.” “Adcorporate straalde vertrouwen uit,” vult Maurice aan.

Groen-blauwe sector
Het verkooptraject ging begin 2021 van start. “We hebben heel veel documenten aangeleverd, en uiteindelijk stond ViForis in de etalage. Hier zijn diverse gesprekken uit voortgekomen, maar die leverden niet het gewenste resultaat op. Dit duurde ongeveer een jaar, en toen was het even rustig,” vertelt Maurice. Raf gaat verder: “Dat het rustig was kwam ook omdat onze partner, Wim, ziek werd. Later werden we, vrij onverwachts, benaderd door twee partijen. We besloten toen om zelf de gesprekken te voeren.” Maurice haakt weer in: “Dat we deze gesprekken zonder Adcorporate hebben gevoerd, kwam ook doordat we veel hadden geleerd uit de eerdere gesprekken. Het was echt een zoektocht. De groen-blauwe sector is er een van gevoel. Uiteindelijk hebben we zeker vier gesprekken gevoerd voordat we over cijfers begonnen te praten. Op dat moment kwam Adcorporate weer in beeld.”

“We zijn erg tevreden met hoe Adcorporate het verkooptraject daarna weer heeft opgepakt,” vertelt Raf.

”De samenwerking met Adcorporate verliep prima; ze hebben ons uitstekend geholpen op zakelijk en financieel vlak. Er komt zoveel bij kijken, ook veel dingen waar je zelf niet aan denkt. Adcorporate heeft dat wel gedaan; ze hebben ons ontzorgd.”

Kragten bundelen
Per 1 oktober 2023 heeft Kragten ViForis overgenomen en voegden de medewerkers zich bij een club van 220. “We zitten nu middenin de hele overdrachtsfase en in januari gaan we verhuizen. Dat is hemelsbreed drie kilometer verder,” grapt Maurice. “Met deze overname voegen we onze expertises samen. Bij Kragten hebben ze onder andere de vakgroepen: water, groen en stedenbouw. Daar is nu de vakgroep ViForis bij gekomen waarvan ik vakgroephoofd mag zijn. Raf heeft nu de ruimte om zijn ervaring in te zetten als senioradviseur bij Kragten.

Tip van Maurice
“Adcorporate heeft een handig boek: 100 meestgestelde vragen bij een bedrijfsoverdracht. Het maakt je meer bewust van hoe een traject eruit gaat zien, dat vond ik erg prettig.”

Terug naar overzicht.