Laboratorium en adviesbedrijf WFC succesvol verkocht met advies van Adcorporate.

In 1999 begon het avontuur van WFC voor Taco en Claudia Wijtzes. In vijfentwintig jaar tijd hebben ze met enorme toewijding het laboratorium WFC Analytics en het adviesbedrijf WFC Food Safety succesvol uitgebouwd naar een goedlopend bedrijf met vijfendertig werknemers. Deze mijlpaal markeerde voor Taco en Claudia hét moment om WFC te verkopen.

Uit de hand gelopen hobby
Taco en Claudia hebben elkaar ontmoet in Wageningen, waar ze beiden levensmiddelentechnologie studeerden aan de universiteit. Claudia: “Na een aantal omzwervingen bij verschillende werkgevers zijn we ons eigen adviesbureau op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit gestart. In 2006 zijn we begonnen met een microbiologisch onderzoekslaboratorium. Zo kwamen we bij diverse bedrijven, daar haalden we eten op om dit vervolgens te testen bij ons in Arkel in het lab.” 

Het runnen van een bedrijf samen met je partner is hard werken en je hebt weinig vrije tijd. Daarom is het na vijfentwintig jaar tijd voor verandering en viel de verkoopbeslissing bij Claudia en Taco. “WFC is eigenlijk ook een uit de hand gelopen hobby. Met een eigen bedrijf sta je altijd ´aan´, en we wilden ook wel eens op vakantie zonder voortdurend mails en telefoontjes te moeten beantwoorden.” legt Claudia uit. Taco voegt hieraan toe: “Ik verlangde naar ongestoord kunnen fietsen en duiken, zonder de constante druk van het ondernemerschap.”

Nooit op één paard wedden
Begin 2022 gingen Taco en Claudia het gesprek aan met Adcorporate vanwege een potentiële koper. Taco vertelt: “Ergens in 2014 of 2015 heb ik al eens voor de lol onze bedrijfsgegevens ingevoerd bij bedrijventekoop.nl om te zien wat ons bedrijf waard was. Nadat ik mijn gegevens had achtergelaten, heeft Adcorporate contact met ons opgenomen en sindsdien hebben we regelmatig contact gehouden.”  Samen met Adcorporate werden de eerste stappen gezet, maar in eerste instantie voldeed de uitkomst van de mogelijke opbrengst niet aan de verwachtingen Claudia en Taco, waardoor het verkooptraject tijdelijk werd gepauzeerd.

Niet veel later, in november 2022, werden ze weer benaderd door een partij over de mogelijke verkoop van WFC.

Taco: “Ik dacht terug aan de gesprekken met Adcorporate. Hoe ze meedachten én een stap verder. Toen realiseerde ik me: dát is de partij, die moet ik hebben!”

Kat in het bakkie? “Nee,” legt Taco uit, “Adcorporate zei: je moet nooit op één paard wedden, en dat is ook zo. Toen begon het verkooptraject echt en zijn we met verschillende partijen om de tafel gegaan.”

Lang, intensief verkooptraject
Diverse gesprekken later kwam Eurofins Scientific als meest geschikte koper naar voren. Claudia benadrukt: “Flexibiliteit en de mogelijkheden binnen Eurofins waren groter dan bij de andere potentiële kopers.”

Na het tekenen van de Letter of Intent (LOI) werd de champagne ontkurkt. Taco: “Toen dachten we nog we zijn bijna klaar, maar toen begon het pas.”

Wat volgde, was een diepgaand en langdurig verkoopproces dat bijna een jaar in beslag nam. “In oktober 2023 werd de handtekening gezet. We hebben ons daar een beetje op verkeken, maar het hangt natuurlijk ook af van de betrokken partijen. Wat zijn de verwachtingen en wat wil je van elkaar weten? Dat viel mee, maar ook tegen.” legt Taco uit. “Inhoudelijk waren er nauwelijks vragen over de bedrijfsactiviteiten, maar de focus verschoof naar andere aspecten, zoals financiën en personeelsbeheer.”

Claudia voegt hieraan toe: “Daarnaast had Eurofins verschillende externe partijen ingeschakeld voor wetgevings- en financiële kwesties.”

Onmisbare rol voor Adcorporate
Taco en Claudia zijn blij dat Adcorporate aan hun zijde stond. Claudia: “Het hele verkooptraject heeft bij ons het onderste uit de kan gehaald qua energie. Zonder Adcorporate hadden we het niet doorgezet. Alleen al als het gaat om de complexe vakjargon. Af en toe was het net alsof ze Chinees praatten, dan hadden wij Adcorporate echt nodig voor een vertaalslag.” Taco gaat verder: “Dit was een andere tak van sport. Adcorporate heeft ons ontzorgd, vooral op financieel en juridisch gebied.”

Claudia: “Als we er doorheen zaten dan kwam er weer een relativerende Brabantse opmerking waardoor we het weer even in perspectief zagen.”

Afkicken van het ondernemersleven
Na de officiële overdracht zijn Taco en Claudia allebei mee gaan werken bij Eurofins. Het was een hele verandering van vijfendertig collega’s naar zo’n megabedrijf. Taco werkt nog een tijdje door. “Mijn rol van bedrijfsleider (en eigenaar) bouw ik langzaam af en uiteindelijk blijf ik werkzaam in een adviserende rol. Hierbij ga ik vast nog eens terugvallen op Claudia. Ik blijf voor heel beperkte periode nog drie dagen in de week werken. Als ondernemer ben je gewoon zeven dagen 24 uur per dag met je bedrijf bezig. Dat moeten we nu afleren.”

Claudia is bezig met de laatste overdrachtswerkzaamheden en stopt per april 2024. Ze kijkt vooruit: “Na vijfentwintig jaar ga ik uitrusten en zien wat er op mijn pad komt. Het is nu tijd om af te kicken van het ondernemersleven.”

 Tip van Taco en Claudia:

“Laat je vooral niet gek maken! Doe een stapje terug en luister goed naar experts zoals die van Adcorporate. Bereid je goed voor en spring niet zomaar in het diepe. Er zullen veel veranderingen komen, ook na het verkooptraject, dus wees voorbereid.”

Terug naar overzicht.