Jan draagt Machinaal Timmerbedrijf Van der Sangen met veel vertrouwen over aan Tijn van den Berg.

De beslissing om zijn machinaal timmerbedrijf over te dragen markeert een belangrijk moment in het leven van Jan van der Sangen. Op veertienjarige leeftijd begon hij met het timmeren van kozijnen en inmiddels is die hobby uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf met een vaste klantenkring en het screenkozijn als absoluut paradepaardje. Adcorporate hielp Jan met de Management Buy-Out (MBO) aan zijn medewerker én oud-leerling Tijn van den Berg.

Hobby of werk?
“Thuis kreeg ik altijd de kans om te timmeren, en ik heb nooit iets anders gedaan. Het is mijn werk, maar nog meer mijn hobby,” vertelt Jan trots. Jarenlang werkte hij als werkvoorbereider bij een timmerfabriek in de buurt, terwijl hij ‘s avonds thuis kozijnen maakte. Op zijn achtendertigste besloot hij zijn eigen bedrijf te starten.

Zo gezegd, zo gedaan. “In het begin had ik één medewerker in dienst en dat groeide langzaam uit tot een team van vijf medewerkers. Zo’n zeven jaar geleden heb ik nog flink geïnvesteerd in een nieuw bedrijfspand met moderne machines, waaronder een CNC-kozijnmachine. Hiermee maken we alle onderdelen voor kozijnen, kant en klaar en precies op maat.”

Screenkozijn
Het timmerbedrijf van Jan is gespecialiseerd in het maken van ramen, deuren en kozijnen, vooral voor zzp’ers, maar ook voor grotere aannemers en particulieren. Ze leveren maatwerk voor renovatie- en nieuwbouwprojecten in allerlei typen woningen en gebouwen. “Niets is te gek.” Het paradepaardje van Van der Sangen is het screenkozijn, ontworpen vanuit Jans ergernis over lelijke, grote witte bakken waarin screens zitten. Jan licht toe: “Het begon met het plaatsen van rolhorretjes in de bovendorpel. Dat ging prima, maar het was een dure oplossing. Vandaar dat ik het screenkozijn heb ontworpen. Ik heb er zelfs octrooi op.”

Wederzijds vertrouwen
Ongeveer negen jaar geleden voegde Tijn zich in dit verhaal. Zijn passie voor het timmervak vond hij tijdens meerdere stages bij Machinaal Timmerbedrijf Van der Sangen. Met een vader en moeder, twee broers en een zusje die allemaal ondernemers zijn, komt hij echt uit een ondernemersnest. Het begon dan ook te kriebelen toen de mogelijkheid zich voordeed om het timmerbedrijf over te nemen.

Tijn: “Na het afronden van de opleiding tot interieurbouwer stelde Jan voor dat ik over een paar jaar het bedrijf zou overnemen. Ik was toen negentien, dus dat was best een beslissing. Vijf jaar later was het dan zover.” Om het bedrijf te verkopen was voor Jan geen gemakkelijke beslissing, maar aan wie, dat wist hij wel. Met Tijn, die al vanaf zijn vijftiende bij hem werkte, had hij een betrouwbare opvolger. Jan: “Tijn heeft plezier in zijn werk en doet het goed. Bovendien werken we al negen jaar samen. Ik wist dat hij de juiste persoon was om het bedrijf over te nemen. Ik had er vertrouwen in.”

Duidelijke taal
Ruim een jaar geleden voegden de mannen daad bij woord. Jan schakelde de hulp in van Adcorporate, en ook Tijn nam een adviseur in de arm. Jan herinnert zich: “Via mijn accountant kwam ik bij Adcorporate terecht. Het eerste gesprek dat we met elkaar hadden was gelijk verhelderend en uitgelegd in een taal die wij ook begrijpen. Het klikte en we wisten gelijk waar we aan toe waren, dus toen zijn we ervoor gegaan. Je doet zoiets maar een keer in je leven, dan wil je het ook gelijk goed doen.”

Het gehele traject verliep gemoedelijk en vlot. “Adcorporate hielp ons met de bedrijfswaardering en gaf duidelijk aan wat wij moesten aanleveren en wanneer. We hadden zelfs een groepsapp met alle betrokkenen zodat iedereen goed op de hoogte was,” vertelt Jan. “Daarnaast hadden wij alles al vrij goed op papier. We hebben een taxatie laten maken en toen was het zo geregeld,” voegt Tijn toe.

Toekomstplannen
Het bedrijf blijft verdergaan onder de naam Machinaal Timmerbedrijf Van der Sangen. Tijn neemt met trots de leiding over. Naast zijn werkt blijft hij actief voetballen in het eerste elftal van Sparta 25. Jan werkt voorlopig nog fulltime mee in het timmerbedrijf en denkt ondertussen rustig na over de toekomst. Zijn passie voor het timmervak blijft onverminderd sterk; zelfs in zijn vrije tijd blijft hij bezig met het maken van kozijnen.

Tip van Jan en Tijn
“Wees altijd open en eerlijk tegen elkaar. Dan ligt alles op tafel en weet je wat je aan elkaar hebt. Dat was niet alleen prettig tijdens het traject van de MBO, maar zorgt er ook voor dat we in de toekomst goed kunnen samenwerken.”

Terug naar overzicht.