“Ik kan nu onbezorgd van mijn pensioen genieten”.

Harm de Jong bouwde zijn onderneming in automaterialen uit tot twee succesvolle vestigingen, maar het ondernemen kostte hem veel energie. Dankzij de verkoop van zijn bedrijf kan Harm onbezorgd met pensioen.

Als bedrijfsleider bij een autodealer droomde Harm de Jong altijd al van een éigen onderneming. Het gebrek aan startkapitaal vormde lange tijd een drempel voor die droom. “Ik had onvoldoende eigen vermogen om helemaal zelf te starten. Toen kwam ik in contact met een franchisehouder in automaterialen”, legt Harm uit. “Daar ben ik ingestapt, om vervolgens echt vanuit het niets te beginnen.” Hij startte zijn bedrijf in 1992, onder de paraplu van de franchise, met één medewerker.

Energie

In de 26 jaren die volgden wist Harm zijn groothandel in automaterialen uit te breiden naar een bedrijf met twee vestigingen en twintig medewerkers. Met dat succes kwam ook meer druk te liggen op de schouders van Harm. “Het kostte me steeds meer moeite om energie uit mezelf te halen om de boel draaiende te houden. Gelukkig had ik een goed stel medewerkers die wat taken van me konden overnemen, maar zij konden de kar niet trekken”, vertelt Harm. “Het gebrek aan energie heeft me doen besluiten het bedrijf te verkopen.”

Een potentiële koper was zo gevonden, want de franchisehouder had al vaker geïnformeerd voor een overname. De onderhandelingen werden dan ook snel gestart, maar verliepen stroef. “Zowel de kopende als de verkopende kant wil natuurlijk een zo goed mogelijke deal sluiten. In dit geval werd bij mij de druk opgevoerd door bijvoorbeeld mijn gezondheid te benoemen. Daarom zocht ik naar ondersteuning bij de verkoop”, legt Harm uit. “Via een relatie werd ik gewezen op Adcorporate. Berrie begeleidde me vanaf dat moment.”

Water bij de wijn

Het advies van Adcorporate was welkome hulp voor Harm. “Berrie legde de druk juist bij de koper neer door hen onder andere met een beter voorstel te laten komen. Daardoor hebben ze uiteindelijk water bij de wijn gedaan. Zonder de tussenkomst van Berrie was de verkoop denk ik niet doorgegaan. Hij heeft van tevoren gezegd dat hij daar zijn best voor zou doen zonder beloftes te doen. De communicatie was ook altijd eerlijk en oprecht, met beide benen op de grond. Ik houd daar wel van”, zegt Harm. “Ik beveel Adcorporate dan ook van harte aan.”

En dus kan Harm tijdig met pensioen. Toch? “Ik wil niet zeggen dat ik nooit meer wat anders ga doen; misschien start ik iets kleinschaligs. Maar ik kan sowieso onbezorgd van mijn pensioen genieten; meer tijd aan reizen besteden. Geen verplichtingen meer, dat is heerlijk.”

Terug naar overzicht.