“Ik denk dat het wel heel belangrijk is dat je een klik hebt”.

Ieder succesvol familiebedrijf is vroeg of laat op zoek naar een opvolger. Vaak wordt die in de vorm van de zoon of dochter gevonden. Dat gold ook voor Rob van Zoggel, die het door zijn vader opgerichte Van Zoggel Betonboringen overnam en verder uitbouwde.

Vader Harry startte in 1969 met een sleuvenhakkersbedrijf, toen nog als eenmanszaak. Bij de oprichting lag de focus van het familiebedrijf voornamelijk op het frezen van sleuven in beton, met name voor lichtleidingen. Het bedrijf groeide vanuit daar gestaag. Toen uit de bouwwereld steeds meer vraag kwam naar betonboorders is het bedrijf zich gaan specialiseren in diverse bewerkingen van beton.

Van jongs af aan

Als jongen van twaalf was Rob al betrokken bij het familiebedrijf. “Ik deed toen al wat klusjes binnen het bedrijf. Een beetje sjouwen, assisteren bij werkzaamheden; dat soort dingen. Zo ben ik eigenlijk al vroeg in het bedrijf gegroeid”, vertelt Rob. “Vanaf mijn zestiende wist ik zeker dat ik óók het bedrijf in wilde.”

De bedrijfslocatie was aanvankelijk nog ‘gewoon’ aan huize Van Zoggel zelf, met de reparatiewerkplaats aan de achterkant van het woonhuis. “Als mijn vader dus aan het werk was, was ik er vaak ook bij. In de werkplaats werden machines gerepareerd en dat vond ik erg interessant. Rond mijn achttiende was ik echt in loondienst en ging ik zelfstandig op pad.”

Opvolging

Zo’n tien jaar later vond Van Zoggel senior het tijd om de fakkel over te dragen. In de loop der jaren kocht Rob zijn vader uit en nam hij het bedrijf volledig over, zodat Harry langzaam met pensioen kon. Het bedrijf bleef intussen gestaag doorgroeien, met bijvoorbeeld een nieuwe vestigingslocatie in Heeswijk-Dinther tot gevolg.

Met de groei kwam ook meer druk op de schouders van Rob. “Het bedrijf werd steeds professioneler en ikzelf werd meer een manager dan een werknemer. Dat is toch een andere tak van sport. Daardoor was ik vaak tot ’s avonds laat bezig met planningen, facturatie en andere organisatorische werkzaamheden. Toen ik ook nog mijn weekenden moest vullen met het bedrijf managen was ik bijna 24/7 bezig met mijn werk. Dat werd gewoon te veel. Toen besloot ik: tot hier en niet verder.”

Niet makkelijk

Die beslissing om over te gaan tot verkoop was geen makkelijke. “Mijn vrouw en de boekhouder moesten ook nog overtuigd worden van mijn visie; die schrokken allebei best een beetje. Maar ze hadden er zeker begrip voor. Rond de bouwvak van 2017 besloten we om de verkoop in gang te gaan zetten. Onze accountant was degene die Adcorporate naar voren schoof.”

Die accountant zag absoluut een match tussen Adcorporate en Van Zoggel Betonboringen. “Hij gaf aan dat er veel bedrijven zijn die vooral veel dure woorden gebruiken voor een bedrijfsovername. Adcorporate zette volgens hem veel meer in op goed contact, prettige omgang en goede afspraken maken met elkaar. Die transparantie was erg prettig. Bovendien heeft Adcorporate zich ook echt bewezen tijdens de onderhandelingen.”

Adcorporate onderschatte de impact van de verkoop niet: “Berrie heeft ons zo goed mogelijk begeleid tijdens het proces. Hij zag in dat het familiebedrijf van de hand doen geen kleinigheid was. Daarom hebben we veel gesproken over onze beweegredenen, de te nemen stappen en het emotionele proces. Daardoor wist Adcorporate ook precies wat voor kandidaat ze moesten zoeken.”

Klik

“Ik heb steeds heel goed met Berrie kunnen praten. Hij kon zich goed voorstellen wat de verkoop voor ons betekende. Tegelijk kon hij zaken ook zo relativeren dat hij ons heeft doen inzien dat er niets mis is met de verkoop van een familiebedrijf. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je zo’n klik hebt met je bedrijfsovernameadviseur.”

Begin 2018 was de verkoop afgerond, tot Rob’s tevredenheid. “Dat traject is erg prettig verlopen. Daardoor kan ik met een gerust hart gaan hobbyen rond het huis. Nu doe ik nog planningen voor Van Zoggel Betonboringen, waarschijnlijk tot de bouwvak. Maar ik blijf tot ze me helemaal wegkijken!”

Terug naar overzicht.