“Het voelt gewoon goed om te kunnen zeggen dat het van mij is”.

Sommige carrières zijn van jongs af aan zorgvuldig gepland. Een ander volgt een prachtige loopbaan zonder dat van tevoren uit te stippelen. Dat dat niet tot minder succes hoeft te leiden bewijst Rick Rutten. Hij groeide uit van junior schadecorrespondent tot eigenaar van een financieel adviesbureau.

Rick Rutten had als student nog geen idee hoe zijn loopbaan eruit zou gaan zien. Die onzekerheid groeide toen hij stopte met zijn hbo-opleiding. “Ik ben heel breed gaan solliciteren, want ik wist niet wat ik wilde”, vertelt Rick. “Door stom toeval kwam ik in de verzekeringsbranche terecht. Het voordeel van die wereld is dat je alle diploma’s toch los van een opleiding moet halen. Dat heb ik dan ook gedaan.”

Simultane groei

Rick begon als junior schadecorrespondent en groeide gedurende de jaren in de adviesbranche. Via een tennismaatje werd hij vervolgens gevraagd te solliciteren bij ROCHE Financieel Adviseurs. Daar specialiseerde hij zich als eerste volledig in verzekeringen. De ontwikkeling van Rick liep parallel met de groei van het bedrijf, waar het personeelsbestand inmiddels was verdubbeld. De stijgende lijn van Rick zette zich dan ook voort: in 2015 trad hij toe tot het managementteam.

Waar het pad van de loopbaan van Rick dus steeds helderder werd, begonnen de eigenaren van ROCHE zich juist af te vragen wat hun volgende stap zou worden. “In 2016 namen de oprichters Corrien Roche en Henny Groenen een sabbatical om te bekijken hoe ze de laatste tien jaar van hun loopbaan wilden invullen. Daaruit bleek dat beiden zich meer wilden richten op hun specialismes, om vervolgens langzaam af te bouwen richting het pensioen.”

Eerste keus

Terwijl de oprichters hun toekomst overdachten, bewaakte Rick een jaar lang het fort. Daarvoor was al gesproken over het toetreden van Rick tot het bedrijf, waarbij het uitgangspunt altijd was dat hij om te beginnen voor een derde eigenaar zou worden van ROCHE financieel adviseurs. 33% werd uiteindelijk 100%. “Toen Corrien en Henny aankondigden het bedrijf te willen verkopen, was ik eerste keus”, legt Rick uit. Een logische stap. “Ik leidde het bedrijf al sinds de sabbatical, dus er zou niet heel veel veranderen. Daarom was de beslissing snel gemaakt.”

Gewoon een gezellige kop koffie

De accountant van ROCHE financieel adviseurs schoof drie overnameadviseurs naar voren, waaronder Adcorporate. “Maar met Berrie had ik meteen een goede klik”, stelt Rick. “Met hem zijn we het overnametraject gestart. We vonden het allemaal belangrijk dat de onderhandelingen uitbesteed zouden worden, zodat Corrien, Henny en ik geen ‘strijd’ zouden voeren en gewoon gezellig een kop koffie met elkaar konden blijven drinken.”

Dat beviel alle partijen erg goed. “Bij zo’n overname loop je tegen allerlei zaken aan die je voor het eerst meemaakt. Adcorporate ziet die zaken dagelijks. Berrie heeft ons goed begeleid in dat traject. Er is ook veel om te bespreken: de financieringsaanvraag, financiële cijfers van het bedrijf, de waardebepaling, potentiële risico’s… maar ook het voorhouden van een spiegel op z’n tijd. Als koper wíl je graag, waardoor je wat makkelijker over bepaalde zaken heen stapt. Mede dankzij die goede gesprekken is alles vlekkeloos verlopen.”

Goed gevoel

Het streven was om in maart 2019 alles afgerond te hebben. Op 18 maart volgde de besluitende krabbel. En zo groeide Rick geleidelijk uit van een schoolverlater tot MT-lid, en uiteindelijk tot eigenaar van een financieel adviesbureau. “Maar voor mijn gevoel is er weinig veranderd”, legt Rick uit. “Ik draag nu zelf de lusten en de lasten. Maar de komende jaren vooral de lasten”, grapt hij. “Ik was al veel bezig met management. Er spelen als eigenaar wel iets andere belangen. Tot op heden heb ik daar niet een heel ander gevoel bij. Het voelt wel goed om te kunnen zeggen dat het van mij is.”

Juiste route

Ook voor het bedrijf verandert er bijzonder weinig. De oude eigenaren blijven allebei nog betrokken in hun specialistische vakgebied. Ook Rick zelf voorziet geen grote veranderingen. “De uitgestippelde route was al goed. Er zat al voldoende rek in de zaak. Voorlopig blijven we dus gewoon zo doorgaan.”

Ver in de toekomst kijken kan Rick nog niet. “Ik ben 36, dus ik mag nog wel even aan de bak. Maar als ik zie hoe Corrien en Henny na jaren hard werk wat rustiger aan kunnen doen, dan zou ik daar ook wel voor tekenen in de toekomst. Eerst nog maar eens even werken!”

Terug naar overzicht.