Glashandel Wybenga.

In 1973 werd in het Friese plaatsje Kootstertille glaszetbedrijf Wybenga opgericht. Inmiddels is het familiebedrijf een glashandel. Een toonaangevende leverancier, gespecialiseerd in het leveren van glas aan lijstenmakers, galerieën en musea in Nederland, België en Luxemburg. Begin dit jaar werd glashandel Wybenga overgenomen door D&O Bouwglas. Adcorporate Hollands Noorderkwartier en Friesland begeleidde de verkoper bij het overnametraject.

Sytse Wybenga ging in 1996 aan de slag binnen het bedrijf van zijn ouders. Sytse: “De omschakeling van glaszetbedrijf naar glashandel was toen al aan de gang. Vanaf mijn komst is die omschakeling in een stroomversnelling geraakt. We transformeerden van glaszetbedrijf naar glashandel. Het familiebedrijf werd nog verder uitgebreid in 2002, met de komst van mijn zwager.”

Voortzetten of verkopen

Sytse en zijn zwager hebben de optie om het bedrijf samen voort te zetten overwogen. Sytse: “Financieel gezien was dit lastig. Tevens hadden wij allebei andere toekomstplannen. Mijn zwager heeft inmiddels een gelijksoortig bedrijf in Duitsland opgericht. Verkopen was volgens ons de beste optie. We hadden zelf geen idee over hoe we dit moesten aanpakken en besloten om informatie in te winnen bij de Kamer van Koophandel. Daar werd ons aangeraden om een adviseur in de arm te nemen.”

Sytse vertelt verder: “We hebben gesproken met meerdere bedrijfsovernameadviseurs. Adcorporate was er daar één van. Bij de kennismaking maakten zij op ons de meest solide indruk. Daarom kozen we voor Adcorporate. We hadden alle vertrouwen in een goede samenwerking.”

Nieuwe markt voor de koper

Adcorporate bracht de verkopende partij in contact met een potentiele koper: D&O Bouwglas uit Franeker. Sytse: “Tot dan toe hadden we nog geen weet van elkaars activiteiten. We hebben een eerste gesprek gehad en beide partijen hielden daar een positief gevoel aan over. D&O Bouwglas zag kansen in een mogelijke overname. Zij richtten zich met name op de bouw en onze activiteiten bleken een goede aanvulling voor hen te zijn. Voor de koper is het een uitbreiding naar een nieuwe markt.”

In maart 2013 is het overnametraject afgerond, hoewel na de zomer van 2012 al overeenstemming was bereikt over de overnameprijs. Sytse: “Het rondkrijgen van de financiering heeft lang geduurd. Pas aan het begin van dit jaar is daarvoor groen licht gegeven. Om alles goed achter te laten blijf ik zelf nog een aantal maanden betrokken. Na de zomer is het tijd voor andere dingen. Dan ga ik verder met mijn studie theologie. Al met al ben ik tevreden over het gehele overnametraject en de verkoopbegeleiding. Adcorporate bleek inderdaad de solide partner te zijn waar we na de kennismaking op hadden gehoopt.”

Terug naar overzicht.