Gewoon 100 jaar in de familie.

Opvanghuis Berlicum viert over vijf jaar haar 100-jarig bestaan. Het opvanghuis is in de loop der jaren een écht familiebedrijf geworden. Inmiddels heeft de vierde generatie het bedrijf overgenomen. Willy van den Dungen is blij dat de nalatenschap van zijn grootmoeder wordt voortgezet.

Opvanghuis Berlicum kent een rijke historie, die vooral is geworteld in de familie Van den Dungen. Al in 1924 richtte de grootmoeder van Willy van den Dungen, oma Mina, de voorloper van Opvanghuis Berlicum op. Onder de naam Zonnelust ving ze oud-cliënten op van zogenaamde Godshuizen. Daarbij ging het om mensen met een psychiatrische achtergrond die, na hun behandeling, geen plek hadden om te wonen of dat niet zelfstandig (meer) konden.

Familie

Met als motto ‘dichtbij de mens’ bracht ‘oma Mina’ familiaire waarden binnen Zonnelust. En niet alleen de waarden waren in familiesfeer: de complete familie Van den Dungen zou nog jaren betrokken zijn bij het opvanghuis. De ouders van Willy namen het bedrijf in 1961 over. “Toen was er al veel veranderd”, legt Willy uit. “We vingen steeds meer jongvolwassenen met een justitie-achtergrond op. Ons gezin woonde in hetzelfde pand als de cliënten, waardoor wij zijn opgegroeid tussen mensen met een psychiatrische achtergrond. We wisten niet beter. Cliënten gingen vaak vóór de kinderen, dus dat had wel impact op ons.”

Continuïteit

In de jaren die volgden groeide het bedrijf. Er kwam een nieuw pand en Opvanghuis Berlicum kreeg gestalte. Willy had intussen de hotelschool afgerond en was tot zijn 28ewerkzaam in de horeca, in zowel binnen- als buitenland. “Dat was echt mijn ding. Maar toen mijn vader in 1988 ziek werd, moest er een nieuwe eigenaar komen. Ik kwam naar huis om wat zaken mee af te handelen. Maar ik heb toch mijn werk opgezegd”, legt Willy uit. “Het opvanghuis was te veel een ‘familiebedrijf’ geworden om door een externe partij over te laten nemen. Ik had geen keus: ik wilde de continuïteit waarborgen, dus heb ik het overgenomen.”

En zo stond de derde generatie aan het roer van Opvanghuis Berlicum. De normen en waarden bleven intact, maar Willy wist wel een slag te maken op organisatieniveau. Het opvanghuis werd een gestructureerd bedrijf, met nette administratie, onderhoudsplannen, personeel én een dienstwoning. “Want ik had zelf ervaren dat een prettige privésituatie ook belangrijk is”, vertelt Willy.

 

Goed gevoel

Al die jaren bleef het voortbestaan van de nalatenschap van oma Mina een belangrijke drijfveer. Willy maakte zich dan ook regelmatig zorgen over eventuele bedrijfsopvolging. “Tot ik een ritje op de motor maakte. Ik kwam bij een goeie kennis terecht, die net zijn bedrijf had overgedragen. Hij sprak over zijn positieve ervaring met Adcorporate. Daarna hebben we een vrijblijvende afspraak met Adcorporate gemaakt. Dat contact voelde van begin af aan heel goed aan”, stelt Willy.

Adcorporate droeg diverse geïnteresseerden aan, maar daar begon de schoen te wringen voor Willy. “Het was mooi om te zien dat verschillende commerciële partijen zich meldden. Maar de continuïteit was voor ons belangrijker dan een zak geld. Gelukkig voelde Berrie dat heel goed aan. Er werd dan ook geen druk op ons uitgeoefend om de overname rond te krijgen, maar er werd echt gezocht naar de beste partij.” De oplossing kwam uiteindelijk uit onverwachte hoek.

Zo vader, zo zoon

Want ofschoon Willy’s zoon Bart aanvankelijk geen oren had naar bedrijfsopvolging, waagde Berrie later in het traject een nieuwe poging. “Toen zijn we samen om tafel gaan zitten. Bart draaide vervolgens helemaal om: hij wilde het bedrijf overnemen. Berrie heeft een aantal zaken op rij gezet en voor objectief advies gezorgd, voor beide partijen. Hoewel we familie zijn en een goede band hebben, is een objectief oordeel heel belangrijk. Dat was een intensief traject, maar mede dankzij de rol van Adcorporate zijn we tot elkaar gekomen”, vertelt Willy.

Toekomstperspectief

Willy vervolgt: “Aanvankelijk was ik best sceptisch over overnameadviseurs, want het draait toch om geld. Daarom was ik blij dat het gevoel bij Adcorporate meer dan goed was. Ook over het eindresultaat zijn we heel tevreden. En ook niet onbelangrijk: ik heb een bedrijf met toekomstperspectief kunnen overdragen.”

Willy blijft nog enkele jaren betrokken bij Opvanghuis Berlicum. “Dat vindt Bart ook prettig, want hij maakt gebruik van onze ervaring en kennis. Maar de overname van taken verloopt sneller dan verwacht, dus ik denk dat ik al eerder kan afbouwen. En wat ik daarna ga doen? Dat weet ik nog niet. Misschien blijf ik wel bij Opvanghuis Berlicum”, concludeert Willy.

“Er worden projecten bedacht”, vult zoon Bart aan. Misschien wel rond het 100-jarig bestaan van het familiebedrijf.

Terug naar overzicht.