“Een gespecialiseerde adviseur is erg belangrijk”.

Niet iedere onderneming is het resultaat van een langgekoesterde droom. Soms ontstaat een bedrijf uit pure noodzaak. Dat dat geen beperking hoeft te zijn voor het succes van zo’n onderneming bewees Martien Veens. In juni zette hij zijn handtekening onder het verkoopcontract van Veens Techniek.

“Ik heb altijd gezegd dat ik voor mezelf wilde beginnen”, stelt Martien Veens. “Maar het is nooit mijn ambitie geweest om een technische groothandel te starten. Toch was dat het pad dat voor me kwam te liggen, en dat pad ben ik gevolgd.” Vooral actief met klanten bezig zijn sprak Martien aan. “Het klantgerichte karakter ligt in mijn aard.” Daarom richtte hij in 1995 Veens Inkoopadvisering op, dat later Veens Techniek zou worden.

Weerbarstig

Veens Techniek richtte zich vooral op de in- en verkoop van materialen voor de technische sector in de regio Maas en Waal. Martien ging dat avontuur aanvankelijk in zijn eentje aan. Naarmate het bedrijf verder groeide traden er geleidelijk meer werknemers in dienst, waaronder Martiens vrouw Jet. Na verloop van tijd had Martien negen werknemers op de loonlijst staan.

Toen de crisis haar intrede deed had dat vanzelfsprekend ook gevolgen voor een technische groothandel als Veens Techniek. “De crisis hield voor ons twee jaar aan, waarin we helaas ook twee mensen hebben moeten ontslaan. Na 2011 hebben we ons weer kunnen herpakken”, vertelt Martien.

Plannen

Na de crisis krabbelde Veens Techniek dus ook vrij snel weer op. In 2015 floreerde het bedrijf als nooit tevoren, waarna de groei gestaag verder werd ingezet. Als eigenaar én directeur van Veens Techniek bracht dat de nodige verantwoordelijkheden mee voor Martien. “Natuurlijk wil je altijd zo goed mogelijk presteren. Daardoor was ik altijd erg veel aan het werk. Ik werkte 60 uur per week en had twee weken vakantie per jaar. Dat werd me op zestigjarige leeftijd teveel”, legt Martien uit.

Daarnaast miste Martien zijn voornaamste beweegreden om te gaan ondernemen: klantcontact. “Ik was niet alleen erg veel aan het werk, maar het werk dat ik verzette bestond voornamelijk uit administratieve taken, zoals planningen en personeelszaken. Klantrelaties onderhouden kwam steeds meer op de achtergrond te staan.” Daarbij kwam dat de kinderen van Martien en Jet andere keuzes maakten, waardoor er geen bedrijfsopvolging klaar stond. Daardoor besloot het tweetal om Veens Techniek te verkopen.

Begeleiding

De eerste poging om het bedrijf te verkopen liep op niets uit, stelt Martien. “We hadden niet de juiste begeleiding in het verkooptraject. Het bedrijf dat we daarvoor in arm namen was niet gespecialiseerd in bedrijfsovernames. We hebben gemerkt dat dat wel nodig is. Toen ben ik gewoon gaan zoeken op Google naar gespecialiseerde bedrijven. Na gesprekken met drie partijen was de keuze voor Adcorporate snel gemaakt.”

Het gesprek met Berrie Abelen was bepalend voor de keuze, vertelt Martien. “Met Berrie hadden we al snel een klik. Hij is iemand die écht voor je bedrijf staat en spreekt, op een normale, menselijke manier. Hij was ook begaan met alles wat buiten de overname om speelde, bijvoorbeeld op privégebied. Dat vind ik gewoon prachtig. En hij kan ook nog eens een bedrijf verkopen”, lacht Martien.

Overeenkomsten

Adcorporate kwam uiteindelijk met de kopende partij op de proppen; Technische Groothandel Remmerden. Ook daar was een klik erg belangrijk voor Martien. “Tijdens de gesprekken met directeur Arrian Slingerland bleek al snel dat Remmerden dezelfde insteek en werkwijze heeft als Veens Techniek. Dat sloot dus heel mooi aan. Daarnaast vonden wij het belangrijk dat ons personeel een goede baan bleef houden, en die garantie werd gegeven.” De handtekening werd op 15 juni gezet, tot volle tevredenheid van beide partijen.

Martien hoeft zijn bedrijf na de overname nog niet te missen. “De komende twee jaar blijf ik als accountmanager betrokken bij Remmerden. Daarna kijken we verder. Ik zal me in ieder geval niet vervelen: ik heb genoeg hobby’s en mijn kinderen hebben een eigen huis waarin geklust moet worden. Ik houd me dus wel bezig”, besluit Martien.

Terug naar overzicht.