“De volgende dag stond Berrie op de stoep met een bos bloemen”.

25 jaar geleden kon Harry van Heumen nog niet voorzien dat hij nog ruim vóór de pensioengerechtigde leeftijd een goedlopend bedrijf zou verkopen. Sterker nog: ruim 25 jaar geleden was Harry nog ‘gewoon’ werkzaam als techneut bij een dakpannenfabriek. Pas toen hij persoonlijk werd benaderd om de besturing te ontwikkelen van een machine die naar Indonesië geëxporteerd moest worden, begon het balletje te rollen.

Harry stapte met zijn vrouw Gera naar de KvK om samen Intech Installatieburo op te richten. Binnen een jaar stapelde het werk zich dusdanig op dat Harry zijn baan opzegde, om zich samen met Gera volledig op Intech te richten. Dat deed hij oorspronkelijk nog gewoon vanuit zijn fietsenhok. “Ik zette dan de fietsen buiten, zodat ik binnen kon bouwen”, legt Harry uit. “Ik was voornamelijk bezig met het bouwen van besturingskasten, terwijl Gera de administratie en financiën verzorgde. Dat fietsenhok werd later een prachtig bedrijfspand in Bergharen”, vertelt Harry trots.

Het bedrijf begon al snel een stabiele groei in te zetten, schetst Harry: “Na twee jaar kwam de eerste werknemer in dienst, die er nu nog steeds werkt. Vanaf dat moment kwam er elk jaar een nieuwe collega bij.” Die groei kwam ook terug in de activiteiten van Intech. Naast besturingskasten werden ook complete machines ontwikkeld en Intech had voortaan een eigen werktuigbouwkundige afdeling in huis. Het bedrijf bleef innoveren. Zo doorstonden Harry en Gera probleemloos de crisis.

Toekomst

Ondanks het succes van Intech moest nagedacht worden over het voortbestaan van het bedrijf. “Er stond geen bedrijfsopvolging klaar, want onze kinderen wilden het bedrijf niet overnemen. Dan kun je zeggen: “ik wacht met de verkoop tot ik 65 ben”, maar hoe lang zo’n verkooptraject duurt is lastig inschatten. Daarom zijn we vorig jaar naar onze accountant gestapt. Die vond ook dat we niet te lang moesten wachten. Hij gaf ook aan dat we een externe partij nodig hadden voor het overnametraject.”

Die noodzaak zag ook Harry in. “Overnameadvies is echt een specialisme. Ik zie het een beetje als een makelaar, die verstand heeft van de materie en de beschikking heeft over het juiste netwerk.” Die externe partij was in Adcorporate ook snel gevonden. “We hebben met verschillende partijen gesproken, maar Adcorporate sprong er direct bovenuit. De klik met Berrie was van begin af aan erg goed.”

Prettig proces

Zo snel als de overnameadviseur gevonden was, zo snel diende zich ook een koper aan. Binnen een half jaar maakten Harry en Gera al kennis met de nieuwe eigenaar. “We hebben een aantal kennismakingsgesprekken gehad, maar we hadden niet bij alle geïnteresseerden een even goed gevoel. Met de uiteindelijke koper zaten we direct op één lijn.”

De verkoop was dan ook snel beklonken. “Dat proces was erg prettig. Adcorporate heeft steeds duidelijk geschetst wat er ging gebeuren, en dat klopte precies. Berrie stond daarnaast altijd klaar voor vragen. Ik zou Adcorporate daarom bij iedereen aanraden”, stelt Harry.

Was er dan geen enkele hobbel op de weg? Toch wel: “Twee weken voor de overdracht hebben we thuis een behoorlijke brand gehad. Dat was een flinke tegenvaller. Maar ook daar toonde Berrie zijn betrokkenheid, want de volgende dag stond hij op de stoep met een flinke bos bloemen. Bijzonder sympathiek.”

Gerust hart

Harry en Gera kunnen inmiddels al voorzichtig aan hun pensioen gaan denken. “Ik ben nu 57, dus ik blijf nog een aantal jaren in dienst, waarbij ik vooral wil zorgen voor een vlekkeloze overdracht. Daarbij wil ik zoveel mogelijk terug naar de techniek; terug naar het ambacht. Dat kan ook, want de overname is zo soepeltjes verlopen dat ik straks richting mijn zestigste met een gerust hart met pensioen kan.”

En hoe gaan Harry en Gera straks van die vrije tijd genieten? “We zouden graag Route 66 berijden op een Harley, of gaan duiken in de Rode Zee. Motorrijden en duiken zijn hobby’s die we graag meer oppikken. Maar eerst moeten we het dak van ons huis vervangen”, besluit Harry.

Terug naar overzicht.