“De ‘koffiegesprekken’ zorgden voor een band”.

Op jonge leeftijd bij een bedrijf beginnen. Daar na jaren gewerkt te hebben weer vertrekken, om vervolgens terug te keren als aandeelhouder. Het bedrijf de economische crisis doorslepen en het bedrijf op de top van haar presteren weer verkopen. En dat alles nog vóór je veertigste. De carrière van Harm de Jong kenmerkt zich door goed ondernemerschap.

Topcoating BV* verzorgt coatinginstallaties voor bedrijven in uiteenlopende branches. Harm startte in 2001 als medewerker in loondienst bij Topcoating. In de jaren die volgden leerde hij het bedrijf kennen als zijn broekzak. Na een korte carrièreswitch zocht Topcoating een nieuwe bedrijfsleider, waarna Harm terugkeerde als aandeelhouder. Drie jaar later nam hij 100% van de aandelen over.

Waarde

Na de crisis wist Harm het bedrijf te laten floreren. Met oog voor innovatie, kwaliteit én zijn personeel bleef Topcoating groeien. Richting het einde van 2014 vroeg Harm zich af welke waarde zijn bedrijf inmiddels had opgebouwd. “Ik had sinds lange tijd weer eens een dagje vrij. Toen heb ik uit nieuwsgierigheid online een waardebepaling opgevraagd”, vertelt Harm. “Naar aanleiding daarvan nam Berrie Abelen contact met me op. Of we eens een kopje koffie konden gaan drinken.”

Koffie

Het bleek het begin van een jaarlijkse traditie. “Ik wilde graag weten waar ik stond, en stiekem speelde ik met het idee om het bedrijf te verkopen”, legt Harm uit. “Tijdens de prettige ‘koffiegesprekken’ met Berrie hebben we regelmatig besproken hoe het ging en waar ik naartoe wilde met het bedrijf. Hetgeen we in die gesprekken voorspelden kwam altijd uit. Of het nu ging om beoogde omzet of verwachte winst; wat we bespraken, klopte. Dat zorgde voor een band.”

Toen diende zich plots een geïnteresseerde koper aan. Ongevraagd. “Het bedrijf stond ook niet te koop, maar rond de Kerst van 2017 werd ik gebeld. En ik had wel belangstelling. Nog voor oud en nieuw heb ik Berrie gebeld met de vraag om mij te begeleiden bij het verkooptraject”, stelt Harm.

Deal

Dat traject verliep van een leien dakje. “Berrie en ik kenden elkaar natuurlijk al, dus we wisten al wat voor vlees we in de kuip hadden. Bovendien kende ik de potentiële koper ook. Daardoor verliepen de onderhandelingen erg soepel”, vertelt Harm. “Je merkt dan dat Berrie ook veel ervaring én een behoorlijk track recordheeft.”

Eind augustus is al een deel van de aandelen overgedragen. De rest volgt over twee jaar. Harm blijft voorlopig aan om de nieuwe eigenaar te begeleiden. En daarna? “Dat ga ik drie maanden voor de definitieve overname bedenken”, besluit Harm.

*de namen van de verkoper en het verkochte bedrijf zijn gefingeerd. Echte naam is bij de redactie bekend.

Terug naar overzicht.