“De expertise van Adcorporate was zeer welkom”.

Het bedrijf Protekta is al sinds jaar en dag actief op het gebied van ongediertebestrijding en vogelwering. Protekta richt zich hierbij enerzijds op het bedrijfsleven en anderzijds op de agrarische sector. De goede marktpositie van Protekta was voor concurrent Rentokil uit Nieuwegein reden om medio 2013 eens te informeren naar de toekomstplannen bij oprichter en eigenaar Sjaak Bisseling. Rentokil werd direct concreet door te vragen hoe Sjaak stond tegenover een eventuele verkoop. Sjaak was verrast maar besloot om het gesprek aan te gaan, waarvoor hij ondersteuning zocht bij Adcorporate.

Al in 2011, ruim voordat Rentokil in beeld kwam, nam Sjaak al eens contact op met Adcorporate voor advies over de bedrijfsopvolging. Destijds kwam het nog niet tot concrete acties. Adcorporate is Protekta blijven volgen waarna Sjaak zich begin 2013 weer meldde bij Adcorporate. Sjaak: “Voor mij was het direct duidelijk dat ik voor de onderhandelingen de expertise van een bedrijfsovernameadviseur nodig zou hebben. Omdat ik Adcorporate al kende was het voor mij logisch om hen bij het traject te betrekken.”

Moeizame start

Medio 2013 zijn de onderhandelingen tussen Protekta en Rentokil gestart. Rentokil Pest Control maakt onderdeel uit van Rentokil Initial, één van de grootste zakelijke dienstverleners van de wereld. Vanuit verschillende niveaus werd er deelgenomen aan de onderhandelingen, met als gevolg dat de nodige stappen langzaamaan werden gemaakt. Om te beginnen wenste Rentokil pas een bod uit te brengen nadat het inzicht had verkregen in de volledige boekhouding van Protekta. Dat ging te snel voor Sjaak, die eerst wilde horen wat hij ongeveer kon verwachten. Op voorspraak van Adcorporate werd het boekonderzoek in 2 delen uitgevoerd. Op basis van een eerste globale analyse bracht Rentokil een eerste bod uit. Vervolgens werd het volledige boekonderzoek uitgevoerd en voorgelegd, waarna de verdere onderhandelingen konden plaatsvinden. Van Sjaak had het allemaal sneller mogen gaan. Sjaak: “Naar mijn idee heeft het te lang geduurd voordat we zijn begonnen met de onderhandelingen. Beiden partijen stelde bepaalde eisen. Besluitvorming daarover werd vaak uitgesteld waardoor het lang duurde voordat we nader tot elkaar kwamen.”

Goede verhouding

Adcorporate noemt de vele contactpersonen en de verschillen in interpretatie als belangrijkste redenen voor de duur van het traject. Uiteindelijk is er contact geweest met 15 verschillende adviseurs van Rentokil. Desondanks was de verhouding tussen beide partijen goed waardoor de overname in goede orde afgerond kon worden.

Sjaak: “Ondanks het langdurige traject kijk ik met een tevreden gevoel terug op de overname. De samenwerking met Adcorporate verliep prettig. Zij hadden continu aandacht voor mijn belangen en samen zijn we uitgekomen op een overnameprijs die de waarde van Potekta meer dan goed vertegenwoordigd. Al met al ben ik blij dat de overname achter de rug is. Vanaf nu ga ik met veel plezier verder met mijn 2 andere bedrijven: Protekta Aqua Tech en de handelsmaatschappij Beta international.

Terug naar overzicht.