“De onderhandelingen verliepen vlekkeloos”.

Ondernemers die de zestig naderen, gaan zich beraden over de toekomst van hun onderneming. Zo ook Jan Bruin uit Enkhuizen. De afgelopen jaren deed hij al verschillende bedrijven van de hand. Het laatste waarvoor hij nog een goede opvolger zocht, was zijn autobedrijf. Die opvolger vond hij in de persoon van Bert van Wijngaarden. Dankzij professionele ondersteuning van Ben Cuperus van Adcorporate, was de zaak binnen amper drie maanden beklonken.

Bert van Wijngaarden nam Autobedrijf Bruin per 1 juni 2010 over via een activa-passivatransactie. Na vijftien jaar ervaring in de autobranche, waarvan de laatste jaren als aftersalesdirecteur bij een Mercedesdealer, was dit voor hem hét moment om de stap naar het ondernemerschap te wagen. Hij had eerder al een bedrijf op het oog, maar tot een overname kwam het toen niet. Via via kwam hij vervolgens in contact met Autobedrijf Bruin. Bert van Wijngaarden liet zich uitgebreid informeren en had al snel een goed gevoel bij de West-Friese autozaak. En ook Jan Bruin was positief.

Snelle financiering

De twee belandden samen aan de onderhandelingstafel. Jan Bruin liet zich ook hier bijstaan door Ben Cuperus. De onderhandelingen verliepen vlekkeloos en Bert van Wijngaarden nam auto’s, de voorraden en de complete bedrijfsuitrusting over. “De overnamesom was het probleem niet, daar waren we snel uit”, vertelt Bert van Wijngaarden. “Datzelfde geldt overigens voor de financiering. Ik heb de ‘huisbankier’ van Autobedrijf Bruin opgezocht, die kent het bedrijf tenslotte van haver tot gort. Binnen een dag had ik het rond.”

Importeur

Bij een overname van een dealerschap is ook een importeur betrokken. Deze heeft grote invloed bij een overname, aangezien er sprake is van een oude en nieuwe contractpartner. Bert van Wijngaarden heeft ervaring bij een grote Mercedesdealer, terwijl Autobedrijf Bruin gespecialiseerd is in het merk Peugeot. Een overname kan daardoor allesbehalve vanzelfsprekend zijn! Jan Bruin: “Via goede onderlinge samenwerking hebben we ook dit prima opgelost. Enerzijds dankzij onze ervaring en contacten met de importeur, anderzijds dankzij de bruikbare adviezen van Ben Cuperus en de zijnen. Zij hebben zich echt in de materie verdiept. Juist de onderlinge wisselwerking gaf de doorslag.”

Samenwerking specialisten

Jan Bruin liet zich gedurende het complete traject bijstaan door zijn adviseur. “Een groot voordeel, want zonder bepaalde kennis red je het gewoon niet”, zo stelt hij. “Ben Cuperus heeft een grote organisatie achter zich, maar is toch dichtbij en – heel belangrijk – thuis in deze streek. Hier in West-Friesland houden we van duidelijkheid: ja is ja, en nee is nee. Het onderlinge vertrouwen was er direct. Je hoefde maar te bellen en er werd tijd voor je vrijgemaakt. De prijs-kwaliteitverhouding is gewoon erg goed.” Wat Jan Bruin positief verraste, is de goede samenwerking met specialistische partijen, zoals fiscalisten en juristen. “Vooral het samenspel met de accountants en fiscalisten van Jongejan & Partners was buitengewoon belangrijk.” Bert van Wijngaarden knikt instemmend. “Er komt zo ontzettend veel kijken bij een overname. Alleen al op juridisch en fiscaal vlak. Jans adviseur heeft de zaken correct en deskundig aangepakt, met oog voor ieders belangen.”

Terug naar overzicht.