Berrie hielp mij en mijn ex-compagnon bij het oplossen van een conflict.

Vijftien jaar geleden verhuisde Johan van Zutphen naar Litouwen. Niet alleen om zijn businessstudie te volgen, maar ook om een bedrijf te starten. Zijn bedrijf Qbis richt zich op de werving en selectie van personeel in het buitenland. “Al snel kwam ik mijn compagnon tegen in Litouwen. Een local, met een netwerk in Litouwen. En ik in Nederland. De perfecte match voor het bedrijf.”

In coronatijd groeide hun visie uit elkaar. Johan besloot de aandelen van zijn compagnon te willen kopen. Adviseur en eigenaar van Adcorporate Berrie Abelen hielp Johan en zijn partner op de best mogelijke manier het conflict op te lossen dat ontstond bij de waardebepaling van het bedrijf.

Schone lei
Bijna een jaar nadat Berrie aan tafel schoof bij de aandeelhouders van Qbis om een conflict op te lossen, staat Johan nu alleen aan het roer. “Sinds kort is de naam van het bedrijf veranderd naar Robin. Een passende naam voor de persoonlijke business waarin ik werk. Zie ons als de sidekick Robin die avontuurlijke werkzoekenden, de heroes, helpt een baan te vinden in het buitenland.”

Oplossen conflict aandeelhouders
Tijdens de waardebepaling van het bedrijf stuitte Johan op wat problemen. Niet alle aangeleverde data bleek te kloppen. “Met advies van Berrie losten we dat conflict uiteindelijk op. Hij raadde mij aan met een Litouwse jurist te praten om de cijfers in te duiken en duidelijkheid te creëren. Tussendoor had ik af en toe contact met Berrie. Hij stelde uiteindelijk een eerlijke deal op voor de waardebepaling.” Johans toenmalige partner bewoog mee en samen zijn ze eruit gekomen.

Geen onbekende
Voor beide mannen was Berrie geen onbekende. “We zaten al één à twee keer per jaar met Berrie om tafel om te kijken hoe het bedrijf een professionaliseringsslag kon maken”, vertelt Johan. “Het zit in mij om meer te willen en verder te groeien. Die ambitie deelde mijn toenmalige compagnon niet zo met mij. Hij nam minder tijd voor het bedrijf. Een wijze les voor mezelf om eerder aan de bel te trekken als ik merk dat er iets niet goed zit. Om zo een conflict zo snel mogelijk op te lossen.”

Een eerlijke deal
Voor Johan was het zaak er een eerlijke deal uit te krijgen. “Ik hoefde niet als een soort winnaar uit de situatie te komen. Daarom vertrouwde ik volledig op het advies van Adcorporate. Dat is gebaseerd op eerlijke cijfers en niet op gevoel. Berrie was de neutrale partij die er met aantoonbare feiten voor zorgde dat er een goede deal op tafel kwam te liggen.”

“Berrie is goed in het bijschaven van verwachtingen tijdens het traject waardoor wij een realistische kijk op een uitkomst hadden.”

Wijze les
Terugkijkend op het proces heeft Johan er een hoop van geleerd. “Ondanks dat ik conflicten liever vermijd dan dat ik ze moet oplossen, is het beter twijfels en problemen meteen op tafel te leggen voordat er daadwerkelijk onenigheid ontstaat. Maar ik ben blij dat het conflict uiteindelijk is opgelost en ik het met een goed gevoel kon afsluiten. Met behulp van Berrie wisten ik en mijn ex-compagnon constant waar we aan toe waren en wat we konden verwachten.”

Toekomstvisie van Johan
Ondertussen groeit het bedrijf Robin steeds verder en heeft het hele team een herstructurering gekregen. “Het management werkt nu meer bottom up. Het bedrijf is aardig omgegooid. Precies zoals ik het voor me zag. De focus ligt op persoonlijke begeleiding, de snelheid zit erin en iedereen werkt vanuit zijn eigen werkplek.” Als enige aandeelhouder van het bedrijf kan Johan van zijn visie werkelijkheid maken.

Terug naar overzicht.