Adcorporate bouwt mee aan buy-and-buildstrategie door geslaagde aankoopbegeleiding.

Als eigenaar van inmiddels 6 succesvolle ondernemingen volgt Sebastian Hoogers de buy-and-buildstrategie. Naast autonome groei, koopt hij bedrijven om zo verder te bouwen aan de marktpositie van zijn ondernemingen. Voor de aankoop van uitzendbureau Jobs4Work schakelde Sebastian de expertise in van Adcorporate.

Van kandidaat-koper naar cliënt
De eerste kennismaking met Adcorporate is in 2019 als ondernemer Sebastian Hoogers uitzendbureau Zelda Personeelsdiensten B.V. aankoopt. “Berrie en ik, wij klikten. De verkopende partij was dan wel klant van Adcorporate, ik kon ook goed sparren met Berrie.” – Sebastian.

In de zomer van 2021 neemt Sebastian contact op met Adcorporate voor aankoopbegeleiding van wederom een uitzendbureau. Zijn wens is helder: de overnamekandidaat moet ongeveer tussen de 1 en 2 miljoen omzet draaien en minstens 5 jaar actief zijn in een besloten vennootschap. Daarnaast is het een vereiste om aangesloten te zijn bij de NBBU of de ABU, én NEN4400 gecertificeerd. Met deze informatie maken Elle en Berrie van Adcorporate een scan in de markt.

Bijna te mooi om waar te zijn
Uiteindelijk zit Sebastian met enkele partijen aan tafel. “Totdat deze partijen Berrie en Elle spraken hadden ze misschien nog nooit nagedacht over de verkoop van hun bedrijf.” Tijdens het gesprek met uitzendbureau Jobs4Work, ontstaat er een wederzijds goed gevoel. Het bedrijf bestaat 15 jaar en voldoet ruim aan de door Sebastian met Adcorporate afgesproken criteria. Dat de eigenaar bijna de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt is een bijkomend voordeel.

Wat het bedrijf doet? Jobs4Work werft, selecteert en bemiddelt arbeidsmigranten vanuit 2 recruitmentlocaties in Polen en een vestiging in Nederland. Daarnaast verzorgen ze huisvesting, vervoer naar de werklocatie en de juiste papieren om in Nederland te mogen werken. Ze zijn voornamelijk actief in de productie- en foodbranche.

Hoe gaat zo’n aankoop proces?
En dan heb je het perfecte bedrijf gevonden, hoe gaat het dan verder? Na een eerste kennismaking gaan de zomermaanden eroverheen. In september is een vervolgafspraak waar ze spreken over bedrijfsresultaten en toekomstplannen – het vertrouwen is er. Na diverse gesprekken met Berrie, brengt Sebastian begin december een bod uit. Een paar weken later tekenen de eigenaar en Sebastian de voorlopige koopovereenkomst (LOI). “Op zaterdagochtend ben ik naar Ven-Zelderheide gereden. We hebben koffie gedronken, een taartje gegeten en de LOI getekend.” Hiermee gaan ze de volgende fase in en start het boekonderzoek.

Adcorporate faciliteert in het aanleggen van een dataroom, zodat financiële, fiscale, juridische en commerciële informatie beveiligd kan worden vastgelegd. Op basis van deze informatie wordt een analyse gemaakt, gevolgd door een prognose. Wanneer de financiering ook rond is tekenen ze de koopovereenkomst eind maart 2022.

“Het was een prettige samenwerking met Adcorporate, zij begrijpen mijn business. Daarnaast heeft Adcorporate altijd zijn analyses scherp en zorgt dat de onderbouwing cijfermatig klopt. Dat vind ik belangrijk.”

“Een bedrijf kopen kan ik zelf ook wel. Ik heb een accountant en een financieel adviseur naast me staan, en die kijken allemaal mee in de cijfers, maar Adcorporate moet het onderbouwen.”

Toekomst
Op dit moment staan de uitzendbedrijven van Sebastian in de Top-100 – gemeten naar omzet in de uitzendbranche. Sebastian’s ambitie is om in de komende 5 jaar de omzet te verdubbelen. Dit wil hij bereiken door de combinatie van autonome groei en overnames.

“Met onze uitzendbedrijven Zelda, Jobs4Work en Starlinx hebben we vooral opdrachtgevers die zitten in de primaire levensbehoeften, zoals eten en wonen. Dus zolang de huizenbouw doorloopt en we in Nederland sperzieboontjes blijven eten, zit het wel goed. Mijn bedoeling is om in de 2e helft van 2023 samen met Adcorporate opnieuw op zoek te gaan naar een geschikte overnamekandidaat, dus Adcorporate kan in het voorjaar van 2023 een telefoontje van mij verwachten.”

3 tips van Sebastian

  1. Volg je onderbuikgevoel
    Cijfermatig moet alles in orde zijn, maar de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i zetten, dat is op onderbuikgevoel.
  2. Blijf bij je leest
    Laat de adviseur doen waar hij goed in is: calculaties en analyses maken en zorgen dat de voortgang erin blijft. Vertrouw op de rekenkracht en het analytisch vermogen van de adviseur.
  3. Succes is een keuze
    Schrik niet wanneer je op je bek gaat. Sta op en ga door, kies voor succes!
Terug naar overzicht.