Het bedrijf wordt Nederlands genoemd omdat het statutair hier gevestigd is. Voor de rest is het al een aantal jaar in buitenlandse handen. En dit blijft ook zo bij de verkoop aan Fluor. Hopelijk houdt Fluor het huidige Stork bij elkaar in plaats van het verder uit te hollen door onderdelen door te verkopen zoals de vorige eigenaren dit steeds hebben gedaan. Kunnen we toch een beetje trots blijven op deze Hollandse historie.

Overname Stork in top 20

Stork wordt voor €695 mln verkocht aan het Amerikaanse ingenieurs- en bouwbedrijf Fluor, zo werd maandagochtend bekendgemaakt. Deze overname behoort tot een van de grotere mogelijke Nederlandse transacties die dit jaar in de publiciteit kwam. Dat blijkt uit gegevens die financieel databedrijf Bloomberg bijhoudt.

De overname van de Nederlandse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie komt op de zeventiende plaats. De grootste beoogde transactie staat op naam van de lichtdivisie van Philips. Het elektronicabedrijf maakte de intentie tot een beursgang van de verlichtingstak bekend, maar gaf aan dat een verkoop ook tot de mogelijkheden behoort. Investeerders als CVC, KKR en Bain Capital zouden interesse hebben getoond. Philips verkocht eerder dit jaar zijn belang in Lumiledsvoor €2,6 mrd.

Dit jaar zijn twee andere grote aangekondigde overnames afgeketst. Allereerst is de overname van het Amsterdamse datacenter Interxion gestrand nadat de Britse koper zelf een bod ontving. Ook het Waalwijkse chemicaliënbedrijf Stahl blijft nog bij de huidige eigenaar: de Franse investeerder Wendel. Volgens bronnen werd er onvoldoende geboden voor Stahl.

Bronvermelding maandag 7 december 2015, Pim Kalkebeeke, Ramses Reijerman, Het Financieel Dagblad, www.fd.nl.