Cash is king! Elke bedrijfseconoom weet dat werkkapitaalbeheer een van de meest voorname taken is voor een onderneming om de continuïteit te waarborgen. Dat het toenemende vertrouwen ervoor zorgt dat de betalingstermijn korter wordt, is uiteindelijk voor iedereen in de keten een goed signaal. Wanneer de overheid zich ook aan de wettelijk vastgestelde betalingstermijn van 30 dagen zou houden dan kan ondernemend Nederland onbekommerd gaan ondernemen in plaats van angstvallig af te wachten of facturen ook daadwerkelijk betaald worden.

Nederlandse bedrijven vertonen meer discipline met het betalen van hun rekeningen. Gemiddeld zijn facturen in het tweede kwartaal van dit jaar na 42,5 dagen voldaan, een nieuw record sinds 2002. Dit blijkt uit onderzoek van bedrijfsinformatiespecialist Graydon dat maandag naar buiten is gebracht.

Liquiditeit
Graydon schrijft de verbetering van het betaalgedrag toe aan het groeiende vertrouwen bij Nederlandse ondernemers. Ook is er meer aandacht voor creditmanagement dan voorheen, signaleert het bureau. Doordat afnemers sneller betalen kunnen leveranciers beschikken over meer liquiditeit en zijn ze eerder in staat aan hun financiële verplichtingen te voldoen. ‘Toch moeten we vaststellen dat bijna anderhalve maand moeten wachten op het betalen van een factuur voor veel ondernemers nog steeds erg lang is. Het verder omlaag brengen van deze betaaltermijn is onontbeerlijk voor een financieel gezonde onderneming’, zo stelt Hans-Peter Vloemans, salesmanager bij Graydon in een schriftelijke toelichting.

Record
De gemiddelde betaling na 42,5 dagen is wel een absoluut record sinds het bureau in 2002 begon met de metingen. Een jaar geleden bedroeg de betaaltermijn nog 44,2 dagen. Begin dit jaar werd ook al een record geboekt toen de betaaltermijn uitkwam op 43,4 dagen. Als het gaat om snel betalen gaat de zakelijke dienstverlening aan kop (38,7 dagen), gevolgd door de land- en tuinbouw en de IT- en telecomsector.

Overheid dissonant
De overheid vormt echter een dissonant. Bij ambtelijke diensten blijven de rekeningen juist langer liggen. Vloemans: ‘De overheid stond al niet bekend als snelle betaler en in plaats van een verbetering blijkt uit onze nieuwe studie dat de overheid er – in vergelijking met vorig jaar – nog twee dagen langer over doet om haar rekeningen te betalen.’ Die termijn bedraagt nu 48 dagen, tegen 46 dagen een jaar geleden. Ook de transportsector en de chemie blijven achter met hun betaalgedrag.

Bronvermelding maandag 7 september 2015, redacteur Het Financieele Dagblad, www.fd.nl.