Forza Frits! Wat is er mis met een dergelijke taakverdeling? Wanneer de krachten en competenties van mensen op de juiste manier gebruikt worden, wordt het maximale bereikt. In dit geval dus ook voor Jumbo, gezien de resultaten blijkt dit bestuursmodel te werken. Er is ook niets mis met een dergelijke erkenning van de kennis van mensen buiten de familie. Het getuigt van durf en gezond verstand om de rol van cfo toe te vertrouwen aan een “buitenstaander” in plaats van dergelijke functies krampachtig neer te blijven leggen bij mensen die toevallig dezelfde achternaam delen maar over onvoldoende kennis beschikken.

Frits van Eerd, de topman van Jumbo Supermarkten, is een druk bezet man. De vader van drie moet trainen voor de 24 uurs-race van Le Mans van 2016 en hij is ook druk bezig zijn volgende deelname aan de Dakar-rally voor te bereiden. En sinds zijn bedrijf het jonge F1-racetalent Max Verstappen sponsort, moet hij zijn gezicht natuurlijk ook met enige regelmaat laten zien in een pitstraat hier of daar. Het is bijna een wonder dat Frits af en toe nog tijd heeft om in bloemenpak of boerenkiel muziek te maken met zijn vrienden van feestorkest Factor12.

Als een dolle
Waar de topman van Jumbo nog tijd vandaan haalt om leiding te geven aan het door zijn vader groot gemaakte supermarktbedrijf is ondertussen een raadsel. Echt nodig lijkt zijn aanwezigheid ook niet, want het concern dat afgelopen jaren stormachtig groeide door overnames van C1000 en Super de Boer, draait als een dolle. Afgelopen week kwamen er wederom met geel-goud omrande cijfers uit Veghel. De supermarktketen zag zijn omzet in het eerste helft van het jaar met 26% groeien tot € 3,16 mrd en de winst groeide ‘ongeveer even hard’.

Paar rondes voor
Die groei is volgens iedereen die het bedrijf van dichtbij kent, vooral te danken aan cfo Ton van Veen. Hij werd in 2004 van buiten gehaald en was het brein achter de overnames van C1000 en Super de Boer. Bij de opening van nieuwe filialen komt de jonge Van Eerd weliswaar altijd de joviale Brabander uithangen en voor pr-evenementen laat hij zich graag als uithangbord van de familie lenen. Maar de feitelijke leiding van het concern lijkt al enige tijd in handen van Van Veen. Waar het het bedrijf aangaat, ligt de financieel directeur – om maar dicht bij het circuit te blijven – een paar rondes voor op de bestuursvoorzitter.

Nieuw bestuursmodel
Een ceo die louter als uithangbord dient, terwijl de cfo de touwtjes strak in handen heeft; het is een fascinerende constructie. Je zou het kunnen uitleggen als een brevet van onvermogen voor Van Eerd, maar Maaiveld houdt natuurlijk ook graag rekening met de mogelijkheid dat het hier een nieuw, succesvol en bijzonder toekomstbestendig bestuursmodel betreft.

Bronvermelding: dinsdag 31 augustus 2015, Maaiveld, www.fd.nl.