De 100 meest gestelde vragen bij bedrijfsoverdracht, vraag 4 van 100

Bij vraag 3 zijn de 8 opeenvolgende fasen in zijn algemeen behandeld, bij deze vraag wordt dieper ingegaan op de 1e fase: bewustwording en oriëntatie. Zoals gesteld, is een dergelijke voorbereiding essentieel voor het welslagen van de deal.

Voor de koper:
Voordat u een bedrijf wilt gaan kopen, moet u uzelf de vraag stellen: ‘Ben ik een ondernemer?’ Deze vraag zal tot de vervolgvraag leiden wat iemand een ondernemer maakt en dit zult u dan met uzelf moeten vergelijken. Een aantal belangrijke kenmerken van een ondernemer is:

  • Leiderschap
  • Stabiliteit
  • Competitiedrang
  • Ondernemerschap
  • Gedrevenheid
  • Strategisch inzicht
  • Inlevingsvermogen

Ondernemerschap is niet niks. Het kan af en toe erg frustrerend zijn en vergt dan ook wel een bepaalde mentaliteit en doorzettingsvermogen. Houd er rekening mee dat deze ‘way of life’ vooral in het begin erg zwaar kan zijn. U moet uw draai zien te vinden in het overgenomen bedrijf, alles uitzoeken, klanten tevreden houden, personeel leren kennen, plannen uitvoeren en ondertussen ook nog de koopprijs aan het terugverdienen.

Het is dan ook zaak om uit te zoeken wat u precies wilt hebben, waarom u dit wilt en wat u toe gaat voegen aan het over te nemen bedrijf. Het zoeken naar een bedrijf wordt wel eens vergeleken met het zoeken naar een huis. Er zijn ook wel enkele overeenkomsten in de vorm van criteria die worden gesteld en waaraan voldaan moet worden. Het grote verschil is echter dat huizen openbaar te koop staan en de bedrijvenmarkt minder transparant is. Maak een lijstje van alle dingen waar u naar op zoek bent en vind een bedrijf dat aansluit op uw eisen. Als het gaat om een familiebedrijf of een bedrijf waarin u al enige tijd werkzaam bent, zal de bedrijfsovername makkelijker zijn voor u. U weet dan al precies wat voor bedrijf u gaat kopen.