Wietse Wissema over de verkoop van Alligator Plastics: “Zo wilde ik het overdragen”.
Bijna dertig jaar lang gaf Wietse Wissema vorm aan Alligator Plastics, als bedrijfsleider, directeur en uiteindelijk als eigenaar. Hij zag het bedrijf groeien van een klein team tot een volwaardige ontwikkelpartner met klanten in binnen- en buitenland. Maar op een gegeven moment was het tijd om los te laten.
“Ik had niet meer de energie om het te blijven doen zoals ik altijd had gedaan.” Samen met Adcorporate doorliep hij een intensief, soms spannend traject – maar vooral één dat goed voelde. “Het was een gezamenlijke klus – zo wilde ik het ook.”
“Ik heb altijd geroepen dat ik ooit iets voor mezelf wilde beginnen”
Na zijn opleiding tot scheepswerktuigkundige en zes jaar op zee als machinist in de handelsvaart, besloot de 25-jarige Wietse het roer om te gooien. Hij wilde aan wal verder in de techniek en ging aan de slag als productontwikkelaar in kunststof leidingsystemen. Al snel trok de kunststofindustrie hem naar het zuiden, waar hij in Eindhoven begon als projectleider productontwikkeling bij een bedrijf met klanten als Brabantia, Philips en Maxi-Cosi. Hij ontwierp technische- en consumentenproducten en begeleidde de aanloop naar de productie.
In 1996 kwam hij terecht bij Alligator Plastics, destijds een klein bedrijf met veertien medewerkers. Het bood precies wat hij zocht: ruimte om zich breed te ontwikkelen. “Ik kreeg een brede rol: productontwikkeling, commercie, fabrieksleiding, HR… alles kwam langs. Dat paste me goed.” De eigenaar merkte zijn betrokkenheid op en vroeg hem in 1999 om directeur te worden.
Van directeur naar eigenaar
Vanaf dat moment begon het echte bouwen – aan het bedrijf én aan zichzelf. In 2007 volgde de kans om het bedrijf over te nemen via een management buy-out, begeleid door Adcorporate. Een nieuwe bedrijfsleider nam de dagelijkse leiding over, zodat Wissema zich kon focussen op strategie en groei.
Groeien met visie
De crisis van 2008 zette alles op scherp. “In januari 2009 stonden de machines stil. We zeiden: willen we blijven dobberen op de golven van de economie, of zelf koers bepalen?” Het werd het laatste. Met het hele team werd een vijfjarenplan ontwikkeld, gebaseerd op het Business Model Canvas. Medewerkers, bank en partners werden actief betrokken.
De ambitie: uitgroeien tot een betekenisvolle partner voor grote klanten met hoge eisen. En dat lukte. In zes jaar tijd steeg de omzet van 2 naar 20 miljoen euro. De organisatie groeide mee van 20 naar ruim 80 medewerkers. Rollen werden specifieker, HR kreeg meer aandacht en ook een overname werd succesvol afgerond en droeg bij aan de verdere ontwikkeling van Alligator Plastics Industry.
Hoogwaardige productontwikkeling als kern
Alligator Plastics ontwikkelde zich tot een gespecialiseerde partner in kunststofproductie en -ontwikkeling. Van pompbehuizingen tot medische pincetten, van lichtgewicht biervaten tot onderdelen voor KTM-motoren. De productontwikkelingsafdeling groeide mee met de complexiteit van de klantvraag en de combinatie van technische expertise en ontwikkelvermogen maakte het bedrijf aantrekkelijk voor innovatieve opdrachtgevers.
Tijd voor iets anders
Na de groeispurt kwamen ook de uitdagingen: corona, een reorganisatie en een persoonlijke uitval. “Na mijn terugkeer voelde het anders. Het team stond er weer, maar ik merkte dat ik er zelf niet meer op die manier in wilde staan.” De beslissing om te verkopen kwam niet uit nood, maar vanuit inzicht. “Ik kende Adcorporate goed. Samen zijn we het hele traject doorgegaan.”
Vanaf het eerste gesprek voelde het goed. “Zij doen waar zij goed in zijn, ik bracht mijn marktkennis in. Die combinatie werkte perfect.” Vooral de persoonlijke benadering sprak Wietse aan: “Het is geen groot onpersoonlijk kantoor. Je hebt mensen om je heen die het samen met je doen.”
Overdracht met vertrouwen
Samen met Adcorporate werd de waarde en marktpositie in kaart gebracht, een longlist en shortlist opgesteld, en een geschikte koper gevonden. De samenwerking was volgens Wietse “actief, constructief en gezamenlijk”. Een juridische hobbel op het laatst zorgde nog even voor spanning, maar met goede afspraken en garanties kwam het rond.
Op een woensdag in maart 2025 werden de medewerkers geïnformeerd. “Binnen anderhalf uur was alles overgedragen. Iedereen wist precies wat er speelde. Dat is ook hoe ik het wilde: een bedrijf waar kennis breed gedragen is, zodat het blijft draaien, ook als er iemand uitvalt.”
Wissema nam bewust écht afscheid. Geen adviserende rol, geen dag per week op kantoor. “Dat was juist de kracht van het bedrijf: dat het ook zonder mij door kan.”
Ruimte voor iets nieuws
“Ik kijk met tevredenheid terug. Het draait nog steeds. Ik heb veel vertrouwen in het team en spreek de nieuwe directeur nog regelmatig. Nu is er ruimte voor familie, sport en reflectie. “Ik ga mij focussen op investeren, wellicht in startende ondernemers. Of jonge bedrijven helpen bij de volgende groeisprong.”
Na de overdracht kwam de rust. “Ik moest echt afschakelen. Zo’n traject is intens – zeker na zo’n lange tijd.” Gelukkig hoefde hij dat niet alleen te doen. “In al die jaren heb ik me altijd gesteund gevoeld door mijn vrouw en gezin. Ook in dit traject waren ze er voor mij.” Inmiddels traint hij voor de Buffelrun, brengt tijd door met zijn gezin en onderzoekt hoe hij zijn ervaring en kapitaal kan inzetten voor anderen.
Tip van Wietse
Zijn belangrijkste advies voor andere ondernemers? “Doe het nooit alleen. Zoek een adviseur die bij je past, qua energie, taal en aanpak. En begin op tijd. Idealiter al twee tot drie jaar van tevoren. Dan heb je de tijd om je bedrijf écht verkoopklaar te maken.”