Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).

Overheid steunt bedrijfsopvolging binnen de familie De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook wel de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) genoemd, is een fiscale faciliteit die gebruikt kan worden bij het overlijden van de eigenaar van de onderneming of bij schenken van de onderneming aan de volgende generatie. De reden voor de overheid om bedrijfsopvolging binnen de familie te faciliteren is dat zonder dergelijke bedrijfsopvolgingsregelingen de continuïteit van familiebedrijven in gevaar komt. Dit kan weliswaar een terechte conclusie zijn maar men zou zich omgekeerd af kunnen vragen wat hiervan het nadeel is in bedrijfseconomische zin. Om het familiebedrijf in stand te houden heb je meer competenties en vaardigheden nodig dan dezelfde genen en achternaam als de vorige generatie. Bij bedrijfsopvolging dient de waarde van het familiebedrijf bepaald te worden waarop de koopprijs wordt gebaseerd. Om de opvolging door de volgende generatie financieel mogelijk te maken, kan dus gebruik gemaakt worden van de bedrijfsopvolgingsregeling. Hoe werkt dit nu precies?

bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Hoe werkt deze regeling?

Als iemand een onderneming erft of geschonken krijgt, dan moet deze persoon over de waarde van die onderneming normaliter erf- of schenkbelasting betalen. Echter, indien deze persoon de onderneming voortzet dan kan gebruik gemaakt worden van de BOR waardoor minder of geen belasting betaald hoeft te worden.

De BOR houdt een vrijstelling van 100% voor de erf- of schenkbelasting tot een waarde van de onderneming van  € 1.071.987. Eventueel onroerend goed telt ook mee. Boven een waarde van € 1.071.987 geldt een vrijstelling van 83%. Het bedrag van de vrijstelling geldt voor de gehele vererving of schenking van de onderneming. Er wordt dus niet gekeken hoeveel elke erfgenaam verkrijgt.

Rekenvoorbeeld: stel 2 kinderen krijgen samen een onderneming geschonken ter waarde van € 3.000.000. Ieder heeft dan een vrijstelling van 100% over € 535.993 en 83% van het meerdere (€ 1.500.000 -/- € 535.993 = € 964.007). De totale vrijstelling voor ieder van de kinderen bedraagt € 1.336.119.

Aandachtspunten

Het is dus interessant deze faciliteit te onderzoeken, maar:

  • De BOR maakt weliswaar opvolging mogelijk, maar vergeet uw eventuele andere kinderen (die niet actief zijn in het bedrijf) niet!
  • Vergeet uw eigen positie niet, door gebruikmaking BOR komt minder geld binnen bij de overdrager. Opvolgers zelf (een gedeelte van) de koopprijs laten financieren, is een positieve stok achter de deur.
  • Bij de toepassing van de BOR gelden een aantal spelregels waarmee rekening gehouden moet worden. Laat u daarom op tijd informeren door een fiscalist.

Neem contact met ons op

Kom op de koffie.

Een goed adviesgesprek, met gewoon een kopje versgemalen Usawa Coffee. Bij Adcorporate nemen we graag de tijd voor u. Kom vrijblijvend langs en we bekijken samen wat uw mogelijkheden zijn. Of we komen naar u toe, wat u het prettigste vindt.

Bel 0492 – 370080 of Bel mij

Koffie